Færre boliger til salg giver fordele til sælgere

Hvis man som husejer går med salgstanker, så er det er godt tidspunkt at træde ind på boligmarkedet. De seneste tal fra Boligsiden viser, at antallet af boliger til salg er faldet over hele landet.

danbolig mægler ved butiksudstilling
@danbolig

Køberne skal være hurtige til at slå til for at få fingre i de få ledige boliger på markedet. På landsplan er antallet af huse til salg faldet med 2,5 procent den seneste måned og 11,9 procent i forhold til maj måned sidste år. Det viser tal fra Boligsiden, som er beregnet af Nordea Kredit.

”Hvis man som husejer går med salgstanker, så er det et godt tidspunkt at træde ind på boligmarkedet. Når udbuddet er så lavt, som det er i dag, så bliver fokus langt større på de enkelte boliger,” siger chefanalytiker og boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit og tilføjer.

”Sandsynligheden for, at din bolig bliver en hyldevare, som ikke fanger købernes opmærksomhed, er således meget lav i øjeblikket, hvor køberne på landsplan har et meget begrænset udvalg af boliger at vælge mellem lige nu.”

Færre til salg-skilte

Historisk plejer udbuddet af boliger på markedet at stige i takt med, at foråret og sommeren melder sin ankomst. Det har ikke været tilfældet i år, hvor udbuddet af boliger til salg er væsentligt mindre end sidste år.

Hos danbolig oplever de også, at der er mange købere i markedet og færre til salg-skilte. Den situation giver en fordel til de sælgere, der vælger at sætte deres bolig til salg lige nu. Det fortæller Per Bie, administrerende direktør i danbolig a/s.

”Der er færre varer på hylderne, når det kommer til antallet af boliger til salg. Det betyder, at køberne har færre boliger at vælge mellem i øjeblikket. Sælgerne står derfor i en situation, hvor deres bolig lettere kommer i købernes søgelys,” siger han.

Boligmarkedet overrasker positivt

Forklaringen på det lave udbud skal særligt findes i to forhold. For det første er køberne vendt tilbage til markedet, hvilket har fået handelsaktiviteten til at stige. For det andet har færre boligejere valgt at sætte deres bolig til salg den seneste tid.

Ifølge boligøkonom i Nordea kredit, Lise Nytoft Bergmann, kommer det meget lave udbud som en overraskelse. Ud fra en økonomisk betragtning skulle man forvente, at den aktuelle situation ville få udbuddet på boligmarkedet til at stige, men sådan har det ikke været.

”Boligmarkedet har overrasket positivt de seneste måneder. Handelsaktiviteten har været høj og sælgerne har ikke stået i kø for at komme af med deres bolig, hvilket har holdt hånden under priserne,” siger Lise Nytoft Bergmann.

 

Udbud på husmarkedet i maj 2020 sammenlignet med

Kommune Seneste måned  Maj 2019
Hele landet -2,50% -11,90%
Bornholm -5,00% -11,10%
København by -1,40% -21,80%
København omegn -6,10% -20,00%
Nordsjælland -4,80% -16,30%
Østjylland -2,50% -15,50%
Vestjylland 3,40% -8,90%
Nordjylland -1,30% -3,40%
Østsjælland -4,80% -12,70%
Vest- og Sydsjælland -2,10% -13,80%
Fyn -1,90% -11,50%
Sydjylland -1,20% -10,10%

Kilde: Boligsiden og Nordea Kredit

Så meget koster det at købe ejerbolig

par snakker med danbolig mægler i butik

Udregning: Så meget koster det at låne til boligkøb

ungt par kigger på boliger på ipad

Ny prognose: Så meget forventes priserne at stige