Podcast: Boligmarkedet og renterne forklaret af eksperterne

Solrigt efterår: Hør PengePulsen, hvor danbolig-mægler Henrik Larsen og boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann gør status over den aktuelle udvikling for boliglån og boligmarked.

Par med koeberraadgiver

De seneste år har boligmarkedet lavet nogle usædvanlige udsving, og det kan være vanskeligt at få overblik over betydningen af rentesænkninger, boliglån og konverteringer. Det har podcasten PengePulsen talt med boligøkonom Lise Nytoft Bergmann og danbolig-mægler Henrik Larsen, danbolig Holbæk, om. 

Du kan høre PengePulsen på Spotify i boksen herunder eller gå til PengePulsen på dette link og hør podcasten på Apple Podcast

Stor efterspørgsel efter alle slags boliger

Det går godt på boligmarkedet, fortæller danbolig-mægler Henrik Larsen - og han ved om nogen, hvad han taler om: Henrik Larsens danbolig-butik er danmarksmester i at sælge boliger, og dét har de været de seneste syv år. 

På en typisk måned sælger danbolig Holbæk typisk 40 ejendomme, men i august og september 2024 er salget steget til omkring 50 ejendomme pr. måned, fortæller Henrik Larsen til PengePulsen. Efterspørgslen er stor efter alle slags boliger; rækkehuse, villaer - og også sommerhuse. I Holbæk kan førstegangskøberne få et ret fornuftigt hus for 2 millioner, og der er nogle attraktive områder og nærmiljøer i de mindre byer uden for Holbæk.

Inflation under corona pressede renterne

Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann forklarer udsvingene i renteniveauerne med tiden under coronapandemien, hvor mange fik tid til at shoppe, samtidig med at der blev ført en ekspansiv finanspolitik for at holde hjulene i gang. Da forsyningslinjerne samtidig var indsnævret, steg priserne til en inflation, som centralbankerne stadig er i gang med at bremse ved hjælp af renter. 

De højere renter har betydet, at man ikke kan regne med, at boligkøbsbeviset er gyldigt et år senere. Det kan derfor være nødvendigt at få det genberegnet, fortæller begge eksperter. Imidlertid kan de seneste rentesænkninger også betyde, at boligkøbere har fået bedre råd end for et år siden. 

PengePulsen

PengePulsen er din podcast, som forklarer de store økonomiske og finansielle trends, som påvirker dagligdagen. Du kan finde PengePulsen, hvor du plejer at finde dine podcasts.
PengePulsens vært er Pernille Dehn.

Lise Nytoft Bergmann er boligøkonom og chefanalytiker ved Nordea Kredit.

Lange renter er allerede faldet fra toppen

De lange renter er faldet noget, forklarer Lise Nytoft Bergmann. Det betyder også, at det bliver billigere at låne penge, så man måske har fået bedre råd til at købe hus end for et år siden. Aktuelt er den effektive rente 4,1 procent på et 30-årigt realkreditlån, og rentetoppen var 6,3 procent, så der er faktisk sket noget med den lange 30-årige rente, fortæller Lise Nytoft Bergmann. Også såvel F3- som F5-lån er faldet noget. 

Hør i PengePulsen, hvordan de to eksperter anbefaler, at man griber blandt andet førstegangskøb, ejendomsvurderinger og konvertering af boliglån an.