Så meget skal du tjene for at købe hus i din kommune

Hvor stort et beløb skal der tikke ind på lønkontoen, hvis der skal være råd til at købe et hus? Læs med og se beregninger for alle kommuner her.

@ danbolig

Hvor stort et beløb skal der tikke ind på lønkontoen, hvis der skal være råd til at købe et hus? Det har boligøkonom og chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit regnet på for boligkøbere i samtlige kommuner.

Beregningerne tager udgangspunkt i en gennemsnitlig børnefamilie, der består af to voksne og to børn, hvor det ene barn går i vuggestue, og det andet barn går i børnehave. Nordea Kredit har i beregningerne taget højde for, at familien skal have 15.000 kroner tilovers hver måned, når alle faste udgifter er betalt.

På landsplan skal familien tjene 716.000 kroner om året før skat for at kunne købe et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter. Det er inklusiv børnepenge, men efter at der er sat et beløb af til pensionsopsparing.

Det store regnestykke

De 15.000 kroner skal dække poster som mad, rengøringsmidler, personlige pleje, frisør, tandlæge, briller, ferier, udflugter, gaver, aviser, eventuelle TV-pakker og opsparing til større ting som mobiltelefoner, cykler og computere. I regnestykket er indkomsten er ligeligt fordelt på de to voksne.

I beregningerne er familiens hus finansiernet med 80 procent realkreditlån, 15 procent banklån og en udbetaling på de sidste 5 procent. Familien har et billån på 200.000 kroner, der afdrages over syv år, og bilen kører 25.000 kilometer om året. Alle faste udgifter som forsikringer, fagforening, A-kasse, licens, daginstitutioner, boligskatter, el, vand, varme, vedligeholdelse og renovation er der taget højde for.

Rettesnor til køberne

Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit mener, at beregningerne giver særligt førstegangskøberne god grund til at kigge sig grundigt for, når de er på boligjagt.

”Der kan godt være mange penge at spare ved at vælge en nabokommune, og har man endnu ikke slået dybe rødder i et særligt område, er det derfor oplagt at kigge sig lidt for. Det kan have ret stor betydning for budgettet, hvilken kommune man vælger, og dermed også for, om man skal spare, når man tænker fritid, ferie og familieudflugter,” siger hun.

”Jeg anbefaler derfor, at man kontakter den lokale mægler, der som regel kender både sig eget og de omkringliggende områder godt. Mæglerne har normalt stor viden om de lokale prisniveauer, og mange mæglere har også kendskab til skatteprocenten i de nærmeste kommuner, og om det er dyrt eller billigt at få passet børnene,” siger boligøkonomen.

Beregningerne skal dog kun tages som rettesnor, fortæller Lise Nytoft Bergmann. Det Per Bie, administrerende direktør i danbolig a/s, enig i.