Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Se alle nyheder

04. mar. 2020

Så meget betyder din boligs alder for salgsprisen

Alderen på din bolig er langt fra ligegyldig, når det kommer til salgspris, salgstid og prisafslag. Det viser tal fra danbolig, som er beregnet af boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

© danbolig

© danbolig

Gammel charmerende patriciervilla, klassisk murermestervilla eller nyt energioptimeret hus? Boligens alder er langt fra ligegyldig, når det kommer til salgspris, salgstid og prisafslag. Det viser tal fra danbolig, som er beregnet af boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Nordeas boligberegner: Hvad kan du købe bolig for?

På landsplan bliver nyere opførte huse solgt hurtigere og til en højere pris sammenlignet med ældre huse. Forklaringen på sammenhængen skal ifølge Per Bie, adm. direktør i danbolig a/s, findes i flere faktorer. 

"Ældre huse kan have en atmosfære over sig, som er helt særlig for de gamle huse på markedet, men de løbende udgifter til varme og vedligehold er typisk højere end i nyere huse," siger Per Bie. 

Byggeår påvirker pris og salgstid

På landsplan er et gennemsnitligt hus, der er opført efter 1900-tallet, blevet solgt for 2.998.000 kroner. Til sammenligning er huse opført i 1900-tallet solgt for 2.326.000 kroner, mens huse opført før 1900-tallet er solgt for 1.677.000 kroner.

Byggeåret spiller også en rolle for, hvor lang tid det tager at få huset solgt. På landsplan tager det i gennemsnit 29 uger at sælge et hus, som er opført før 1900-tallet. Salgstiden er 21 uger for huse, som er opført i 1900-tallet, mens nyere huse sælges på 20 uger.

"Nyere huse er typisk kendetegnet ved at have lavere løbende udgifter og nemmere vedligeholdelse, som tæller på plussiden for mange. Men vi kan samtdig konstatere, at de ældre huse med en central beliggenhed omkring de gamle bykerner og en indvendig æstetik med plankegulv, højt til loftet, stuk og sprossede vinduer er eftertragtede," siger Per Bie. 

Ældre huse med større afslag

Der bliver også givet et lidt større afslag på de ældste huse. På landsplan bliver der givet et gennemsnitligt afslag på 4,5 procent på huse opført før 1900-tallet, mens afslaget er 3,2 procent for huse opført i 1900-tallet. På nyere huse opført efter 1900-talllet er afslaget på 2,1 procent.

"Der findes flere forklaringer på, hvorfor afslagene er højere på de ældste boliger, men en af primære årsager er, at de ældste huse typisk har højere vedligeholdesesomkostninger og måske behov for istandsættelse, som kan resultere i et højere prisafslag end på de nyere huse," siger Per Bie.

”I nogle landsdele skal de gennemsnitlige afslag dog tages med et forbehold, da der er få gamle eller få nybyggede huse og dermed også få handler. Men overordnet set tyder opgørelsen på, at jo ældre huset er, jo større er afslaget også,” forklarer boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Tilmeld dig danboligs nyhedsbrev her og Nordea Kredits nyhedsbrev her.

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.