Sommerhussalget slår rekord og trodser corona

Sommerhussalget fik en forrygende start på året med rekordmange handler på trods nedlukningen af landet. I årets første tre måneder er der solgt langt flere sommerhus end i samme kvartal året før.

par på terrasse i sommerhus
© danbolig

Salget af sommerhuse er rekordhøjt og har fået en flyvende start på året trods af nedlukningen af landet. I løbet af årets første tre måneder er der blevet handlet langt flere sommerhuse end i samme periode året før. Det viser de seneste tal fra ejendomsmæglerkæden danbolig.

I første kvartal i år er sommerhussalget steget med 26 procent sammenlignet med første kvartal sidste år. Stigningen er sket fra en høj handelsaktivitet sidste år til en endnu højere aktivitet i år, forklarer Per Bie, administrerende direktør i danbolig a/s.

”Det er en utroligt flot fremgang, når vi samtidig tager med i betragtningen, at sidste års sommerhussalg også kom godt fra start. I år oplever vi samtidig, at nedlukningen af landet har gjort sommerhusene endnu mere attraktive som feriedestination,” siger Per Bie.

Tiltrængt luftforandring

Salgstallene for marts måned viser en stigning i antal salg på 15 procent sammenlignet med marts måned sidste år. Stigningen var størst i første halvdel af måneden, inden landet blev lukket delvist ned, men der er stadig mange købere i markedet.

Spørgsmål og svar om corona og boligmarkedet

”De seneste uger har mange af os stået i en situation, hvor vores hjem har udfyldt rollen som arbejdsplads, børnehave og skole. Det kan mærkes på interessen for sommerhuse, som lige nu er i høj kurs efter mange uger under samme tag,” siger Per Bie.

”Udsigten til en sommer under danske himmelstrøg har fået mange til at overveje sommerhuset som feriedestination. Vores mæglere oplever derfor en stor efterspørgsel efter sommerhuse, så der er et fristed til ferie og weekender,” tilføjer han.

Sommerhuse i høj kurs

Den høje efterspørgsel på sommerhusmarkedet har også haft en positiv effekt på priserne. I de første tre måneder af 2002 kostede et gennemsnitligt sommerhus på 80 kvadratmeter 1.420.000 kroner, mens det i samme periode året før kostede 1.352.000. Det svarer til en stigning på 5 procent.

COVID-19: Få boligøkonomens tre vigtigste råd til dig lige nu

De seneste år der har været pæne prisstigninger på sommerhusmarkedet, og i år er ingen undtagelse. Det betyder også, at sælgerne lige nu kan sætte deres sommerhus til salg i et marked, hvor der er høje priser og en god aktivitet fra køberne.

På landsplan blev der ifølge Boligsiden solgt 913 sommerhuse i marts måned i år mod 765 sidste år. Det svarer til en stigning på knap 20 procent.

Faktaboks: Politiske lempelser på sommerhusmarkedet

1. Realkreditbelåning på 75 pct.

Tidligere kunne sommerhuse kun belånes med 60 pct. I 2017 besluttede politikerne dog at hæve grænsen til 75 pct. Det gør det billigere at finansiere sommerhuset, og det har været med til at øge efterspørgslen.

2. Lettere at bruge sommerhuset som helårsbolig

Tidligere kunne pensionister, der havde ejet deres sommerhus i 8 år (eller 5 år på dispensation), få lov til at omdanne det til helårsbolig. I 2017 blev grænsen rykket til 1 års ejerskab. Det har øget interessen for at købe sommerhus blandt de modne sommerhuskøbere, da der er kommet væsentligt kortere vej fra tanke til handling, når ønsket om at flytte tættere på naturen melder sig.

3. Højere bundfradrag ved udlejning af sommerhuset

Bundfradraget for udlejning af sommerhuse gennem et bureau er blevet hævet til 41.800 kr. i 2020 (21.400 kr. i 2017, 40.000 i 2018 og 40.900 i 2019). Det vil gøre det mere attraktivt at udleje sit sommerhus og gøre det billigere at eje et sommerhus, hvis man er villig til at dele det med andre, når man ikke selv bruger det.

Kilde: Nordea Kredit og danbolig