Udregning: Så meget koster det at låne til boligkøb

Den rekordstore interesse for at købe ejerbolig har fået salget af huse og ejerlejligheder til at overgå sig selv i år. Nordea Kredit har derfor regnet på, hvad det i øjeblikket koster at finansiere et boligkøb.

par snakker med danbolig mægler i butik

Den rekordstore interesse for at købe ejerbolig har nået nye højder i 2021. Alene i årets første 10 uger er der blevet solgt 64 procent flere boliger på landsplan end i samme periode sidste år. Nordea Kredit har derfor regnet på, hvad det i øjeblikket koster at finansiere et boligkøb på 2 mio. kroner.

Beregningen tager udgangspunkt i et 30-årigt fastforrentet lån med afdrag. Efter udbetalingen på de 5 procent bliver der lånt 1.900.000 kroner, som finansieres med 80 procent realkreditlån og 15 procent banklån. Det giver aktuelt en månedlig ydelse på 6.740 kroner efter skat til bank- og realkreditlån.

"De stigende renter, som vi har været vidne til de seneste måneder, er en nyttig reminder om, at konstant faldende renter ikke er nogen selvfølge. Når det er sagt, er der fortsat tale om lave renter set i et historisk perspektiv," siger Per Bie, der er administerende direktør i danbolig a/s.

Tjek: Er din bolig steget i værdi?

Fortsat lave renter

Siden starten af februar er de lange renter steget efter en lang periode med faldende renter. Den seneste rentebund blev nået den 5. januar i år, hvor renten var nede på 0,5 procent for et 30-årigt fastforrentet lån. De lange renter er efterfølgende steget, så vi i øjeblikket står over for en rente på 1 procent.

Hvis lånet var blevet optaget på allermest gunstige tidspunkt i januar, havde den månedlige ydelse udgjort omkring 6.580 kroner efter skat for bank- og realkreditlånet. Sammenlignet med den nuværende rente svarer det til en stigning i den månedlige ydelse på omkring 160 kroner.

”Langt de fleste familier kan godt trimme budgettet med 160 kroner om måneden, og på den baggrund kan vi tage rentestigningen roligt. Det er helt naturligt, at renten stiger, og i øjeblikket er den så lidt højere end først på året,” siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit.

”Historisk set er der stadig tale om en meget lav rente, og det er derfor stadig meget billigt at finansiere sin bolig,” siger hun.

Familiens behov i første række

De stigende renter er en påmindelse om, at faldende renter ikke er nogen konstant. Set i et historisk perspektiv er der imidlertid fortsat tale om lave renter, hvor de toneangivende 30-årige fastforrentede lån har en kuponrente på 1 procent uanset om lånet er med eller uden afdrag.

Det danske renteniveau dikteres i høj grad af den globale udvikling med særligt fokus på USA. I USA er der i øjeblikke stigende inflationsforventninger, som hænger sammen med vedtagelsen af den 1.900 mia. dollar store hjælpepakke samt markedets forventning om en snarlig fremgang i forbruget efter coronakrisen.

”Der er mange interesserede købere, og de fleste ved godt, at man ikke bør time sit boligkøb efter rentemarkederne. Renten ændrer sig hele tiden, og man bør derfor købe bolig med brug for øje og med fokus på familiens behov. Det, oplever vi også, at køberne gør," siger Per Bie.