Tjek din kommune: Boligerne er blevet revet ned fra hylderne
Der har været usædvanligt travlt på boligmarkedet og en meget høj interesse for at købe ejerbolig I 2021. Det viser Boligsidens opgørelse over antallet af solgte boliger.
Der har været usædvanligt travlt på boligmarkedet og en meget høj interesse for at købe ejerbolig. Det viser Boligsidens opgørelse over antallet af solgte boliger, som er beregnet af boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.
På landsplan blev der samlet set solgt 112.782 boliger i 2021 mod 107.583 boliger i 2020. Det svarer til en stigning på 4,8 procent. Samlet set blev der sidste år solgt 10 procent flere villaer og række, 6 procent flere ejerlejligheder og 13 procent færre sommerhuse.
"2021 bød på den højeste handelsaktivitet nogensinde, og vi kommer derfor til at se tilbage på 2021 som et år, hvor der blev handlet boliger i et hidtil uset omfang," siger Per Bie, administrerende direktør i danbolig a/s.
Aktiviteten har accelereret
Den store handelsaktivitet i 2020 og 2021 bliver kun endnu mere imponerende, hvis man kigger lidt længere tilbage i tiden. I årene 2018 og 2019 blev der på landsplan solgt henholdsvis 84.264 og 87.913 boliger. Det svarer til, at boligsalget er vokset med 33,8 procent siden 2018 og 28,3 procent siden 2019.
Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann
"Både i 2020 og igen i 2021 har mange danskere fået udbetalt en portion af deres indefrosne feriepenge, og det har selvsagt givet husholdningerne flere penge mellem hænderne. Samtidigt har renteniveauet været historisk lavt, og det har derfor været billigt at optage et realkreditlån, mens den lave ledighed har givet mange familier en stabil indkomst."
”2020 var et voldsomt travlt år på boligmarkedet, og det var derfor forventningen, at toppen var nået, men det viste sig ikke at være tilfældet. Danskerne store appetit på at handle bolig resulterede i, at der blev solgt endnu flere boliger i 2021 end i 2020," siger Per Bie.
"Forklaringen på den høje handelsaktivitet skal findes i, at mange danskere brugte tiden under nedlukningerne på at overveje deres boligsituation. Samtidig har der været flere muligheder for at spare op, og det kan have bidraget til den øgede aktivitet på boligmarkedet," tilføjer han.
Boligmarkedet normaliseres
Boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann, påpeger, at der ligger mange forklaringer bag de mange bolighandler:
”Coronakrisen har øget den generelle interesse for bolig, og det kan ses på tallene. Det har betydet, at interesserede købere i højere grad har slået til, hvis den rigtige bolig kom til salg,” siger Lise Nytoft Bergmann og uddyber:
”Både i 2020 og igen i 2021 har mange danskere fået udbetalt en portion af deres indefrosne feriepenge, og det har selvsagt givet husholdningerne flere penge mellem hænderne. Samtidigt har renteniveauet været historisk lavt, og det har derfor været billigt at optage et realkreditlån, mens den lave ledighed har givet mange familier en stabil indkomst.”
”Vi forventer dog, at antallet af solgte boliger vil falde en smule i det kommende år, men det vil kun være en naturlig udvikling efter coronakrisen, hvor boligmarkedet er i gang med en normalisering, hvor renterne stiger, og de indefrosne feriepenge var en engangsudbetaling.”
Handelsaktivitet i 2021 sammenlignet med 2020
Kilde: boligsiden.dk og boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit