Nye tal: Boligsælgerne holder fast i prisen i hushandlerne

Boligsælgerne holder fast i udbudsprisen i hushandlerne – og både villaer, ejerlejligheder og sommerhuse er steget i løbet af første halvår af 2024. 

Boligsælgerne i store dele af landet tager stærkere kort hjem i villahandlerne i forhold til 2023. Det viser den seneste analyse, som Nordea Kredit har udarbejdet for danbolig. Nedslagene er faldet, og det betyder, at der ikke længere skæres en nær så stor bid af prisen, når den endelige prisforhandling finder sted.

De nyeste tal viser, at den gennemsnitlige danske bolig bliver solgt med et prisnedslag på 3,5 procent med et gennemsnit på 3,6 procent over de seneste ti år. I mange kommuner holder hussælgerne dog fastere på prisen, som det fremgår af tabellen nedenfor. 

Boligmarkedet står stærkt

Den gennemsnitlige salgspris for villaer og rækkehuse i Danmark endte på 17.408 kroner per kvadratmeter i juni måned. Det viser de nyeste tal fra Boligsidens Markedsindeks

Således er huspriserne steget i samtlige måneder af 2024 - senest fra maj til juni med 0,5 procent. Fra december 2023 til juni 2024 er huspriserne steget med 3,5 procent fra december, og det svarer til, at et gennemsnitligt hus på 150 kvadratmeter er steget med knap 90.000 kroner i værdi i løbet af årets første halvår, skriver Boligsiden.

Den seneste udvikling tyder ifølge administrerende direktør i danbolig Per Bie på, at boligmarkedet står stærkt og at der er kommet større optimisme på boligmarkedet, så sælgerne har gode kort på hånden.

»Vi oplever en fin efterspørgsel efter boliger, og derfor er der ikke længere nær så stor forskel mellem udbudsprisen og den endelige salgspris. Det er naturligvis gode nyheder for sælgerne – og det er også godt for boligmarkedet som helhed. Store afslag skaber usikkerhed hos alle parter, og det kan trække forhandlingerne i langdrag. Det er en bedre salgsproces, hvis det er gardinerne, plæneklipperen eller brændestablen, som man forhandler om,« siger Per Bie.

Landsgennemsnittet normaliseres efter hæsblæsende år

Ifølge boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann kan det nuværende niveau i prisnedslagene indikere, at boligmarkedet er i gang med en normalisering efter de foregående års turbulens.

»Under pandemien var der stor efterspørgsel på boliger, hvilket også viste sig gennem utroligt små prisnedslag på boliger. Efter pandemien løb boligmarkedet ind i en tid med højere prisnedslag blandt andet på grund af stigende renter og inflation, og det sænkede interessen efter at købe bolig. Nu ser det danske boligmarked altså ud til at stabilisere sig oven på nogle hæsblæsende år, og det skaber ro i maven hos både købere og sælgere. Det danske boligmarked vil altid opleve op- og nedture, men det vender normalt tilbage til et forholdsvist stabilt niveau. Der er vi på vej hen nu, og det er rart for alle aktører på markedet,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Prisnedslag i villahandler i procent

Kilde: Boligsiden og boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit