Få råd til din sommerhusdrøm gennem udlejning

Drømmer du om et sommerhus til weekender og dejlige hyggestunder med familie og venner? En måde at få økonomien til at hænge sammen i forbindelse med sommerhuskøb er at udleje det i de uger, hvor du ikke selv bruger det. Se lejeindtægter her: 

Udlej dit sommerhus, når du ikke selv bruger det. Sådan kan du få økonomien til at hænge sammen i forbindelse med et sommerhuskøb. Det fortæller direktør i danbolig a/s Per Bie.

»Hvis du ikke bruger dit sommerhus hele året, kan du tjene ekstra penge ved at leje det ud til feriegæster. Der er ingen tvivl om, at en lejeindtægt kan bidrage til at få et sommerhuskøb til at hænge finansielt sammen,« siger Per Bie.

Lejeindtægten afhænger selvfølgelig af, hvor attraktiv en placering sommerhuset har, hvilke faciliteter det tilbyder, og hvilke uger man vælger at udleje.

Solidt tilskud til de faste udgifter

På årsbasis kan lejeindtægten for et sommerhus på 80 kvadratmeter løbe op i cirka 69.300 kroner efter skat, hvis man tager udgangspunkt i en gennemsnitlig lejeindtægt på 5.000 kroner om ugen. Et større sommerhus på 120 kvadratmeter kan indbringe 129.400 kroner efter skat, hvis den gennemsnitlige lejeindtægt er 10.000 kroner om ugen.

I begge tilfælde vil lejeindtægten altså give et solidt tilskud til de årlige udgifter, der er forbundet med at eje sommerhuset. Her er det dog vigtigt, at man sætter sig ind i reglerne, inden man køber sommerhus med udlejning for øje.

Tallene har boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit udregnet med udgangspunkt i, at man udlejer sit sommerhus 15 uger om året, og at der er fratrukket gebyr til et udlejningsbureau.

Eksempel på lejeindtægt ved 15 ugers udlejning om året og fratrukket gebyr til udlejningsbureau

Størrelse på sommerhus

Lejeindtægt, kr. pr. uge

Lejeindtægt, kr. pr. år

80 m2

5.000

69.300

120 m2

10.000

129.400

Kilde: Lise Nytoft Bergmann

Flere mulige sidegevinster ved udlejning af sommerhus

Motivationen bag et sommerhuskøb er ofte at tilbringe kvalitetstid med familie og venner og skabe et frirum fra hverdagen væk fra byens travlhed. Imidlertid er der ifølge boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann også samfundsmæssige gevinster at hente, hvis man samtidig udlejer sit sommerhus, når man ikke selv bruger det.

»Vi anbefaler generelt, at man bør købe sommerhus med brug for øje og ud fra de ønsker og behov, man selv har. Generelt er danskerne også rigtig glade for at bruge deres sommerhus, men i stedet for at sommerhuset skal stå tomt i nogle perioder, kan der udover økonomiske fordele for udlejer være gevinster at hente for lokalområdet. Det handler om at kunne holde liv i de lokale købmænd, iskiosker og aktiviteter i området,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Skattefrihed af den første lejeindtægt

De første 46.100 kroner pr. sommerhus er skattefri, hvis man udlejer gennem et udlejningsbureau eller en platform, der indberetter lejeindtægterne til SKAT.

»Realkreditlånet er selvfølgelig en af de store omkostningsposter ved at eje et sommerhus, og derudover er der udgifter til blandt andet boligskatter, vand, varme, el og løbende vedligeholdelse. Hvis man går med en sommerhusdrøm i maven, kan lejeindtægten være en hjælpende hånd til at få drømmen til at gå i opfyldelse – og måske endda dække hele udgiften til realkreditlånet,« siger danbolig-direktør Per Bie.

I tabellen herunder ses den gennemsnitlige pris for et sommerhus på henholdsvis 80 og 120 kvadratmeter på baggrund af tal fra Boligsiden. I kolonnerne kan man desuden finde udgifterne pr. måned og år, hvis man vælger at finansiere sommerhuset med et 30-årigt fastforrentet realkreditlån på 75 pct. af købesummen kombineret med en udbetaling på de sidste 25 procent.

Det gælder, hvis man tager udgangspunkt i en typisk sommerhusfinansiering, hvor lånet, der dækker de første 60 procent af købesummen, er uden afdrag, mens den resterende del fra 60-75 procent af købesummen er med afdrag.

Gennemsnitlig udgift til sommerhuse efter kommune (i kroner)

Kilde: Boligsiden og boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit