Hver femte dansker overvejer at flytte inden for et år

Blandt de yngre går hver tredje i flyttetanker, viser en YouGov-undersøgelse for danbolig

Hver femte af os overvejer at flytte inden for det kommende år. Det viser en undersøgelse, som YouGov på vegne af danbolig har foretaget af danskernes flyttevaner. 19 procent af den samlede gruppe har svaret, at de overvejer at flytte – og i de yngre aldersgrupper mellem 18-39 år drømmer hver tredje om et nyt sted at bo.

Flyttedrømmene er stigende, fortæller administrerende direktør i danbolig Per Bie. Han peger på, at der ikke siden foråret 2022 har været så stor en andel af potentielle flyttere.

»De seneste år har været lidt tumultariske på boligmarkedet og økonomien i det hele taget, og folk har i en vis grad lukket sig inde og holdt fast i deres base. Det så vi i 2022 som et dyk i hushandlerne, samtidig med at folk i den periode var mindre tilbøjelige til at flytte. Nu er optimismen stigende og mange har fået flere penge mellem hænderne, og det kan vi tydeligt se på boligmarkedet og handelsaktiviteten,« siger Per Bie.  

Parcelhusdrømmen trækker i de unge

Vi drømmer især om at få en større bolig, viser YouGov-undersøgelsen. 18 procent svarer, at ønsket om en større bolig vil være den vigtigste årsag til at flytte, og samlet spiller drømmen om mere plads en rolle for 34 procent af de adspurgte.

»Det er måske ikke så overraskende, at vores overvejelser om at flytte er stærkere, jo yngre vi er. Danskerne overvejer især at flytte, inden vi får børn eller når børnene er små, og tendensen er stærkest i Københavnsområdet og Midtjylland, hvor de største studiebyer jo i øvrigt ligger. Mange af os ønsker samtidig en have, hvor vi kan komme ud i den friske luft i dejlige grønne omgivelser,« siger Per Bie.

Bolig med have indtager en solid andenplads for især de 30-39-årige, som drømmer om at flytte. I de mellemstore byer i Region Sjælland og Region Syddanmark har flest svaret, at bolig med have er deres andenprioritet.

Seniorerne vil tættere på netværk, og de midaldrende vil ud i naturen

Når vi bliver ældre, vil vi gerne tættere på familie og venner og flytte til en bolig, som kræver mindre vedligeholdelse. Hver femte pensionist i undersøgelsen har svaret, at de overvejer at flytte til en mere vedligeholdelsesfri bolig, hvorimod de unge slet ikke prioriterer det. Flere mænd end kvinder (12 procent og 7 procent kvinder af den samlede gruppe i undersøgelsen) ønsker flytte til en generelt billigere bolig, og ønsket er stærkest hos dem, der bor i stuehus på en landejendom (17 procent) eller i et sommerhus (17 procent).

»Vi kan læse livets naturlige bølger i danskernes flyttedrømme. Mens børnene er små, vil vi gerne have parcelhus og have, og når teenagerne bliver større og flytter hjemmefra, begynder vi at drømme om at flytte tættere på naturen. Voksne i 50’erne får tid til sig selv igen og slipper for hensynet til skoleveje og legekammerater, og så er det dejligt at ro kajak, cykle og bruge naturen på anden måde. Når vi så forlader arbejdsmarkedet og det daglige netværk bliver mindre, trækker familie og venner mere. Vi får brug for mindre plads og mere nærvær,« siger administrerende direktør i danbolig Per Bie. 

Kvinder, som er over 60 år og bosat i landområder, er mest tilbøjelige til at flytte tættere på netværket. Alt i alt er danskere over 60 år dog den gruppe, som mest tilfredse med deres nuværende bolig. 77 procent af personer over 60 år fortæller i undersøgelsen, at de overordnet set er glade for at bo, hvor de bor.

Vi bliver skilt – og flytter sammen

Cirka ti procent af danskerne overvejer lige nu at flytte på grund af ændring i civilstatus. Hvis man er bosat i Nordjylland, er det én ud af seks – og hvis man er erhvervsaktiv uden hjemmeboende børn, er det hele 19 procent, som tænker på en ny bolig.

Der er selvfølgelig skilsmisser, bemærker administrerende direktør i danbolig Per Bie, og peger på, at 13.000 ægteskaber gik i opløsning sidste år. Imidlertid er der flere forklaringer:

»Faktisk er antallet af skilsmisser stagneret de senere år, og det kan vi aflæse på boligmarkedet. Det ser ud til, at folk med hjemmeboende børn i mindre grad flytter på grund af ændret civilstatus – hvorimod tendensen er betydeligt højere for folk uden hjemmeboende børn. Her skal vi have med i betragtning, at en af dem også flytter sammen. Hvis man har boet med egne børn i én bolig og kæresten har boet med sine børn i en anden bolig, ser vi en del eksempler på, at folk flytter sammen, når børnene har forladt reden,« siger Per Bie.

Boligskattereformen betyder intet

Til gengæld viser undersøgelsen fra YouGov, at boligskattereformen praktisk taget ingen betydning har, når danskerne skal angive årsag til at flytte. 15 procent bekymrer sig for, om reformen vil påvirke dem negativt, men det spiller ingen rolle i for vores flytteovervejelser. Hovedstadsområdet og sjællænderne er en smule mere bekymrede for fremtiden efter boligskattereformen end resten af landet – men alt i alt betyder det intet for vores flytteønsker. Én procent af de adspurgte oplyser boligskattereformen som årsag til flytteovervejelserne.  

»Ejendomsvurderingerne og de nye boligskatter er efterhånden ved at falde på plads, og det samme er inflation og usikkerhed. Vi så et lille udsving på boligmarkedet i begyndelsen af året, hvor de store københavnske lejligheder skulle rette sig ind, men overordnet set er vi tilbage til normalen. Danskerne flytter, alt efter hvor de befinder sig i livet, og vi ser stor efterspørgsel og korte liggetider over det meste af landet. Vi skalerer boligen op med familie og børn og ned, når vi bliver ældre,« siger Per Bie.