Danskerne – og især de unge – drømmer om at købe ejerbolig

YouGov har for Nordea undersøgt, hvilke drømme danskerne sparer op til. Undersøgelsen viser, at 54 procent af de unge mellem 18-29 år drømmer om og sparer op til at købe deres egen bolig. Også blandt de 30-39-årige er drømmen om en ejerbolig stor, og her svarer 34 procent, at de sparer op til at købe deres egen bolig.

Par sidder med barn og kigger i papirer

Drømmen om en ejerbolig er tæt forbundet med familiens livscyklus. Det er nemlig særligt ’før-familier’, altså personer uden børn i alderen 18-45 år, der er interesserede i at spare op til en ejerbolig. Hele 45 procent af de unge ’før-familier’ tilkendegiver således, at de sparer op til at købe deres egen bolig.

Tilsvarende viser undersøgelsen, at ’unge familier’, det vil sige familier med små børn, også deler denne drøm, idet 38 procent af denne gruppe også sparer op til en ejerbolig.

I Danmark har man mulighed for at finansiere et boligkøb med et realkreditlån på op til 80 procent af boligens værdi og et boliglån i banken på 15 procent af lånet. De resterende fem procent er egenbetaling.

Gode råd til at realisere boligdrømmen

Det er langt fra en gratis fornøjelse at købe bolig, for der er en række udgifter forbundet med et boligkøb. Selvom nogle af disse udgifter kan medfinansieres gennem realkredit- og banklånet, skal en række poster stadig dækkes af opsparingen. 

For at kunne realisere drømmen om at eje sin egen bolig, er det derfor en god idé at gøre et vist forarbejde, siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit:

»Man kan sagtens tage fat i en mægler eller i banken, allerede når man begynder at spare op til en bolig. Banken kan komme med et bud på, hvor mange penge man kan låne og hvor meget man skal spare op, og mægleren kan hjælpe med at indsnævre jagten eller foreslå nogle gode områder i kommunen. Det kan også være en god idé at blive skrevet op i mæglerens køberkartotek, så man stille og roligt kan følge med i, hvad der sker på boligmarkedet.«

»Når budgettet er på plads, handler det om at spare op, så man kan få en fornemmelse for, hvor lang tid det vil tage, inden man kan sætte jagten efter drømmeboligen ind. Og så gælder det om at bevare en vis portion tålmodighed, for at drømmen kan lykkes,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Hvor meget skal man spare op til et hus i din kommune?

Kilde: Boligsiden og boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit