Prognose: Stigende huspriser i både 2025, 2026 og 2027
Nationalbanken ser fremgang på boligmarkedet og forventer prisstigninger de næste tre år. Læs her, hvor meget det kan betyde i dit område.

Nationalbanken har opjusteret sine forventninger til boligmarkedet og ser udsigt til stabile prisstigninger i de kommende år. Det fremgår af publikationen "Udsigter for Dansk økonomi". Prognosen er godt nyt for de mange boligejere, som kan se frem til en pæn friværdistigning, hvis prognosen holder stik.
Konkret forventer Nationalbanken, at huspriserne på landsplan vil stige med 3,5 procent i 2025 og yderligere 3,2 procent i både 2026 og 2027. Dermed er Nationalbanken blevet en anelse mere optimistisk omkring udviklingen i 2025, mens forventningen til 2026 er uændret sammenlignet med efteråret sidste år. Prognosen for 2027 er ny.
”Nationalbanken er blevet lidt mere optimistisk på prisudviklingen på boligmarkedet i 2025, og samtidig har de offentliggjort positive tal for den forventede boligprisudvikling i 2027. Det skæpper i kassen hos husejerne, og er man boligejer, er det derfor svært ikke at være godt tilfreds med den nye prognose. Værre er det, hvis man stadig er i gang med at spare op til udbetalingen,” siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.
Stigende friværdi i sigte
Ifølge beregninger fra Nordea Kredit vil et gennemsnitligt hus på 140 m², som kostede 2.502.000 kr. i 2024, stige til 2.758.000 kr. i 2027, hvis Nationalbankens prognose holder stik. Det svarer til en samlet værdistigning på 256.000 kr. over tre år – eller en gennemsnitlig stigning på 7.111 kr. om måneden.
Læs også: Danskerne drømmer om at bo i ejerbolig - men virkeligheden er en anden
Nationalbanken udarbejder ikke lokale husprisprognoser, men hvis man antager, at prisudviklingen fordeles jævnt på alle 11 landsdele, har københavnerne udsigt til en prisstigning på 730.000 kr. over de næste tre år, mens vestjyderne har udsigt til en prisstigning på 136.000 kr.
"Det skyldes, at der er stor forskel på huspriserne i de enkelte landsdele. Det er dog sjældent, at huspriserne stiger lige meget alle steder i landet, og derfor skal udregningen tages med forbehold," forklarer Lise Nytoft Bergmann.
Prisudvikling for et gennemsnitligt hus på 140 m2, hvis Nationalbankens får ret i sin prognose, og prisudviklingen er jævnt fordelt på alle landsdele
Kilde: Nordea Kredit på baggrund af tal fra Danmarks Nationalbank og boligmarkedsstatistikken fra Finans Danmark
”Nationalbankens nye prognose er fyldt med gode nyheder til eksisterende boligejere, mens potentielle købere formentlig ikke synes, at det er særligt sjov læsning. Et gennemsnitligt hus forventes at stige med 256.000 kr. over de kommende tre år, hvilket svarer til en stigning på 7.111 kr. om måneden," siger Lise Nytoft Bergmann og tilføjer:
"Det er et ganske godt bidrag til de fleste boligejeres i forvejen store opsparing. Gevinsten er i langt de fleste tilfælde skattefri, så pungen bliver tung, den dag boligen skal sælges. Det kan have stor betydning for pensionisttilværelsen."
Optimisme løfter aktiviteten
Hos danbolig genkender man billedet fra Nationalbankens prognose, som bekræfter den udvikling, boligmarkedet har været præget af gennem længere tid:
”Nationalbankens prognose stemmer godt overens med det billede, vi aktuelt oplever i vores butikker. De stabile udsigter for boligpriserne skaber ro og styrker tilliden til markedet – og det smitter positivt af på aktiviteten,” siger Per Bie, administrerende direktør i danbolig.
”Vi har haft en god og stabil aktivitet på boligmarkedet i en længere periode, og den udvikling ser ud til at fortsætte. Når hverdagsøkonomien føles tryg, og boligen samtidig stiger støt i værdi, giver det både mod på at købe og lyst til at sætte til salg,” tilføjer han.

”Nationalbanken er blevet lidt mere optimistisk på prisudviklingen på boligmarkedet i 2025, og samtidig har de offentliggjort positive tal for den forventede boligprisudvikling i 2027. Det skæpper i kassen hos husejerne, og er man boligejer, er det derfor svært ikke at være godt tilfreds med den nye prognose. Værre er det, hvis man stadig er i gang med at spare op til udbetalingen."
- Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom, Nordea Kredit