Så meget forventes renten at falde i de kommende år
Boligøkonom og chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit fortæller, hvad du som boligejer skal forvente i 2024 og 2025.
af Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker, Nordea Kredit
Dette er et uddrag. Klik her og hele renteanalysen på Nordea
For snart 2,5 år siden fik mange boligejere et chok, da realkreditrenterne begyndte at stige. Dengang var renten både F3- og F5-lån negativ, mens kuponrenten på et 30-årigt fastforrentet lån lå på bare 1 procent. De fleste økonomer forventede endda, at det lave renteniveau ville fortsætte mange år frem.
Den høje inflation er skyld i de høje boligrenter
Sådan gik det som bekendt ikke, for i takt med at inflationen hamrede op i 2021, blev både den europæiske og amerikanske centralbank stadig mere bekymrede for udviklingen, og i 2022 valgte de at hæve de ledende renter. Det kan nemlig være farligt for samfundsøkonomien, hvis inflationen bider sig fast på et højt niveau for længe, og derfor styrer centralbankerne efter en inflation på cirka 2 procent.
Centralbankerne er kommet tættere på målet
Lige nu tyder meget på, at centralbankernes indgreb virker. Således er inflationen faldet fra cirka 10 procent på toppen til cirka 2,5 procent i EU og 3,5 procent i USA. Den gode nyhed er derfor, at Europa nærmer sig målet. Den dårlige nyhed er, at det ikke går nær så stærkt i USA, da den amerikanske inflation har vist sig mere ”sticky”, og således ikke er faldet nær så meget eller nær så hurtigt som forventet. Det får betydning for de lange danske realkreditrenter i den kommende tid.
Ikke udsigt til lavere 30-årige renter lige nu
De amerikanske renter har historisk haft stor betydning for de lange danske renter, da det er USA, der svinger taktstokken på det globale rentemarked. Derfor bør vi kigge mod USA, når vi skal forudsige renten på de 30-årige fastforrentede lån.
Boligejere med variabelt forrentede lån kan godt begynde at glæde sig
Den ledende rente i euroområdet har traditionelt haft stor betydning for de korte danske realkreditrenter, og derfor smitter forventningen om lavere renter i ECB af på de variabelt forrentede realkreditlån.
Nordeas renteforventninger for korte variabelt forrentede realkreditlån medio 2024
Kilde: Nordea Kredit
Vi er ikke bekymrede for boligmarkedet
De forholdsvist høje renter har selvfølgelig betydning for boligmarkedet, men på nuværende tidspunkt er vi ikke bekymrede for større prisfald. Alle boligejere er kreditgodkendt til en rente på minimum 4 procent, og langt de fleste boligejere har derfor godt styr på budgettet.
For landet som helhed forventer vi, at huspriserne vil stige med knap 3 procent i 2024 og med yderligere cirka 3,5 procent i 2025, hvis prisændringen måles fra 1. januar til 31. december.