Sådan kan udlejning finansiere dit sommerhuskøb

Sommerhusejere skal kun udleje deres feriebolig i få måneder for at kunne det selv kvit og frit resten af året. Læs her, hvor mange uger sommerhuset skal udlejes for at dække alle faste omkostninger i dit område.

par på terrasse i sommerhus

Sommerhusejere skal kun udleje deres feriebolig i få måneder for at kunne bruge det selv kvit og frit resten af året. Det viser Nordea Kredits beregninger af, hvor mange uger sommerhuset skal udlejes for at dække alle faste omkostninger.

På landsplan skal et gennemsnitligt sommerhus på 80 kvadratmeter lejes ud i 16 uger for at dække de faste omkostninger, hvis huset er finansieret med et fastforrentet lån uden afdrag. Et lån med variabel rente vil bringe antallet ned på 12 uger.

"Vi har for alvor taget sommerhuset som ferieform til os i løbet af det seneste år. Den historisk høje handelsaktivitet på sommerhusmarkedet har medført, at sommerhuskøberne nu kan finansieret udgifterne til deres feriebolig med kun tre til fire måneders udlejning," siger Per Bie, adm. direktør i danbolig a/s.

Er dit sommerhus steget i værdi? Få en gratis vurdering

Regnestykket går i nul

Da markedet toppede tilbage i 2008, skulle et gennemsnitligt sommerhus lejes ud i 34 uger ved fast rente og 29 uger ved variabel rente for at finansiere købet. Set i et historisk perspektiv er det derfor væsentligt billigere at købe et sommerhus med udlejning for øje i dag.

Da markedet toppede tilbage i 2008, skulle et gennemsnitligt sommerhus lejes ud i 34 uger ved fast rente og 29 uger ved variabel rente for at finansiere købet. Set i et historisk perspektiv er det derfor væsentligt billigere at købe et sommerhus med udlejning for øje i dag.

Antal ugers udlejning om året fast rente

  2020K Makstid
Hele landet 16 34
København by - -
Københavns omegn - -
Nordsjælland 19 41
Bornholm 16 39
Østsjælland 13 34
Vest- og Sydsj. 14 31
Fyn 17 43
Sydjylland 17 37
Østjylland 16 35
Nordjylland 14 31

Kilde: Nordea Kredit

Antal ugers udlejning om året variabel rente

Hele landet 12 29
København by - -
Københavns omegn - -
Nordsjælland 15 35
Bornholm 13 33
Østsjælland 11 31
Vest- og Sydsj. 11 27
Fyn 14 36
Sydjylland 13 32
Østjylland 13 30
Vestjylland 12 25
Nordjylland 11 27

Kilde: Nordea Kredit

"Forklaringen skal findes i de rekordlave renter på realkreditlån og forbedrede vilkår for både belåning og udlejning, som gør at omkostningerne ved at eje et sommerhus kan dækkes enten helt eller delvist. Det er yderst positivt for sommerhusejere, som nu skal udleje i kortere tid for at få regnestykke til at gå i nul," siger Per Bie. 

Der er forskel på antallet af udlejningsuger i de forskellige dele af landet. I Sydjylland skal sommerhuset lejes ud i 13 uger, hvis lånet er med variabel rente. I Nordjylland kræver det 11 uger, mens det i Østjylland kræver 11 ugers udlejning for at finansiere det fuldt og helt.

Udlejning som supplement

Det seneste år har rekordmange danskere valgt at købe et sommerhus og bruge det som fristed under coronanedlukningen. Tanken om sommerhusidyl med familie og venner er fristende, men sommerhuskøb med udlejning for øje er kræver også tid og arbejde.

”Udlejning kan være et fint supplement til at dække de faste omkostninger, men man skal huske på, at der også er arbejde forbundet med det, og at der ikke er garanti for, at man kan udleje sommerhuset så meget, som man selv ønsker,” siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

”Efterspørgslen efter sommerhuse er desuden størst om sommeren og i skolernes ferie, hvor man måske også selv gerne vil bruge huset. Det anbefales derfor, at sommerhuskøbet først og fremmest er med ønske om at bruge det selv,” tilføjer hun. 

Fakta om sommerhusudlejning

  • Beregningerne tager udgangspunkt i et sommerhus på 80 kvadratmeter i alle landsdele. Det finansieres med et afdragsfrit realkreditlån, hvor de 60 procent er finansieret i sommerhuset, og de 40 procent er fundet i friværdien på familiens helårsbolig.
  • Udlejningsprisen er sat til 4.000 kroner om ugen. Det skattemæssige fradrag udgør 11.700 kroner i 2021, hvis man selv udlejer, og 42.700 kroner hvis et bureau står for arbejdet. I beregningerne er der taget udgangspunkt i, at ejeren selv står for udlejningen. 
  • Finansieringsomkostningerne, grundskyld og ejendomsværdiskat, kontingent til ejerforening, renovation og basal vedligeholdelse er medregnet og kan variere.
Kilde: Nordea Kredit
danbolig mægler fremviser sommerhus for par

Podcast om sommerhuskøb: Er det nu, du skal slå til?

Små sommerhuse bliver revet væk under corona

danbolig mægler fremviser sommerhus for par

Webinar: Går du med sommerhusplaner?