Salgstid på huse nærmer sig mere normalt tempo

Boligkøberne er stadig hurtige til at sætte deres underskrift på en købsaftale, men den seneste tid har salgstiden nærmet sig et mere normalt tempo.

Mange boligkøbere har de seneste år været nødt til at spænde løbeskoene for at følge med på boligmarkedet. Boligkøberne er stadig hurtige til at sætte deres underskrift på købsaftalen, men den seneste tid er salgstiden så småt begyndt at vende tilbage til et mere normalt tempo. Det viser Boligsidens markedsindeks.

På landsplan har det i august, september og oktober i gennemsnit taget 107 dage at sælge et hus. I forhold til samme periode sidste år er der tale om en stigning på 7 dage. Ifølge Per Bie, administrerende direktør i danbolig a/s, er den stigende salgstid ikke alarmerende, men snarere et udtryk for en stigning fra et meget lavt niveau til et fortsat lavt niveau.

”Den beskedne stigning i salgstiden skal ses i lyset af det meget lave niveau, som vi oplevede under coronaårene. Stigningen vidner derfor om, at sælgerne og køberne stadig finder hinanden på boligmarkedet og er villige til at finde fælles fodslag for at komme godt i mål,” siger Per Bie.

Sæt den rigtige pris

Selvom salgstiden er steget mange steder i landet, så viser tallene fra Boligsiden, at der er store geografiske forskelle. I 7 ud af landets 11 landsdele skal sælgerne væbne sig mere tålmodighed, end de skulle sidste år. I de resterende 5 landsdele er salgstiden enten på niveau med sidste år eller ligefrem hurtigere.

Det er særligt landsdelene Østjylland, Nordjylland og Sydjylland, hvor husene bliver solgt i et hurtigere tempo. I landsdelene København by, Københavns omegn, Nordsjælland og Østsjælland har salgstiden fået et nøk op, men det er samtidig også de områder, hvor det er gået stærkest de seneste år.

 

Salgstid fordelt på landsdele

Landsdele Aug.-okt. 2021 Aug.-okt. 2022 Forskel
Bornholm 56 61 5
Byen København 52 77 25
Københavns omegn 54 79 24
Nordsjælland 54 84 30
Østjylland 131 117 -14
Vestjylland 131 136 5
Nordjylland 154 139 -16
Østsjælland 57 78 21
Vest- og Sydsjælland 96 95 -1
Fyn 110 107 -2
Sydjylland 126 116 -10

Kilde: Boligsiden, salgstid målt på antal dage

”Det er de stigende leveomkostninger og de højere realkreditrenter, som medvirker til at gøre det dyrere at finansiere huskøbet og får køberne til at tænke sig om en ekstra gang. Det er derfor vigtigt at udbyde sin bolig til en realistisk pris og forberede sig på en lidt længere salgstid,” siger Per Bie.

Tænk langsigtet

Selvom boligmarkedet ikke længere kører i femte gear, er det almindeligvis en god forretning at eje sin egen bolig, hvis man har planer om at blive i det samme område i mange år. Det fortæller Lise Nytoft Bergmann, som er boligøkonom i Nordea Kredit:

”Der har været unaturligt meget fart på boligmarkedet de seneste år, og det er derfor kun naturligt, at vi nu oplever en opbremsning, hvor salgstiderne stiger. Vi anbefaler dog, at køberne fokuserer på at finde den helt rigtige bolig i stedet for at trække sig af frygt for fremtiden eller i et forsøg på at ’time’ markedet,” siger boligøkonomen og fortsætter:

”Hvis man har en lang tidshorisont, vil langt de fleste boligejere kunne sælge deres bolig med gevinst, også selv om boligpriserne går både op og ned undervejs i ejertiden. Det vigtigste er, at man finder drømmeboligen, for så betyder det ikke så meget, om priserne kortvarigt falder en smule, eller om renten er lidt højere end normalt.”

”Alle boligejere kan forvente at opleve prisfald flere gange i deres ejertid, og det betyder ikke noget for den samlede gevinst, om priserne falder i år to eller ti, hvis man ikke har planer om at sælge. På tilsvarende vis vil både renten og inflationen udvikle sig, hvorfor en høj rente i dag ikke er det samme som en høj rente for evigt, da realkreditlån forholdsvist nemt kan lægges om.”

Der har været unaturligt meget fart på boligmarkedet de seneste år, og det er derfor kun naturligt, at vi nu oplever en opbremsning, hvor salgstiderne stiger. Vi anbefaler dog, at køberne fokuserer på at finde den helt rigtige bolig i stedet for at trække sig af frygt for fremtiden eller i et forsøg på at ’time’ markedet.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom, Nordea Kredit