Små sommerhuse bliver revet væk under corona

De små og familievenlige sommerhuse er blevet revet væk i løbet af de seneste måneder. Det viser en opgørelse over de rekordmange sommerhushandler i marts, april og maj måned, som er lavet af ejendomsmæglerkæden danbolig.

De små og familievenlige sommerhuse er blevet revet væk i løbet af de seneste måneder. Det viser en opgørelse over de rekordmange sommerhushandler i marts, april og maj måned, som er lavet af ejendomsmæglerkæden danbolig.

Salget af små sommerhuse med en størrelse på op til 49 kvadratmeter er steget med 89 procent de seneste tre måneder i forhold til samme periode året før. Ifølge boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit skal forklaringen findes i, at danskerne køber sommerhus for at bruge det selv.

”Danskerne handler i øjeblikket sommerhus med eget brug for øje, og her er de små sommerhuse et oplagt valg. De er overkommelige i pris, de faste omkostninger til ejendomsværdiskat og vedligeholdelse er normalt lavere, og kombineret med de seneste års rentefald er det forholdsvist nemt at blive kreditgodkendt i banken,” siger hun.

Rift om sommerhuse

Det er ikke kun de små sommerhuse, der er forsvundet hurtigere end is på en varm sommerdag. Det samme billede tegner sig også for de større sommerhuse, som der er blevet solgt langt flere af de seneste tre måneder i forhold til samme periode året før.

Webinar: Overvejer du at købe sommerhus?

Salget er steget med 38 procent for sommerhuse med en størrelse på mellem 50 og 74 kvadratmeter, mens stigningen er 23 procent for sommerhuse på mellem 75 og 99 kvadratmeter. For sommerhuse på mere end 100 kvadratmeter er der sket en stigning på 40 procent.

"Udsigten til at holde sommerferien herhjemme har fået mange til at kaste sig ud i livet som sommerhusejer for at sikre sig et fristed sammen med familien. Det er en del af forklaringen på, hvorfor sommerhusmarkedet stort set har været immunt over for corona," siger Per Bie, administerende direktør i danbolig a/s.

Salg af små sommerhuse på himmelflugt

Kvadratmeter Stigning i antal salg
0-49 89%
50-74 38%
75-99 23%
100+ 40%

Udvikling i antal handler i marts, april og maj 2020 i forhold til samme periode året før. Kilde: danbolig

Bedre kort på hånden

De mange sommerhushandler har også resulteret i højere priser. Tallene fra danbolig viser, at den gennemsnitlige kvadratmeterpris på sommerhuse er steget med fem procent i løbet af de seneste tre måneder i forhold til samme periode året før.

”Der er blevet handlet usædvanligt mange sommerhuse det seneste år, mens der ikke er blevet sat ret meget til salg. Det har givet sælgerne bedre kort på hånden, og derfor er det naturligt, at priserne stiger,” siger boligøkonom Lise Nyotft Bergmann og uddyber:

”Det er nu engang svært at forhandle pris, hvis der er andre interesserede købere, eller hvis sommerhuset kun har været på markedet i kort tid.”

Få mere viden fra boligøkonom Lise Nytoft Bergmann her

1000 handler: Danmarksmesteren i boligsalg når ny pilepæl

Sådan kan udlejning finansiere dit sommerhuskøb

Rekordsalg: Boligkøberne står i kø