Stigende huspriser giver friværdierne vokseværk

Det seneste år er huspriserne steget cirka 7 procent på landsplan, og over de seneste fem år har en gennemsnitlig husejer oplevet, at huset er steget mere end 20 procent.

De seneste år har en række forhold påvirket boligpriserne. Coronapandemien, markante rentestigninger og senest implementeringen af den nye boligskattereform er faktorer, som helt forventeligt har påvirket boligmarkedet og været med til at give store udsving i huspriserne i både op- og nedadgående retning.

Det seneste år er huspriserne dog steget cirka 7 procent på landsplan. Det svarer til, at en gennemsnitlig husejer, som bor i en 140 kvadratmeter stor bolig i Ringsted Kommune, har set værdien af sit hus stige med cirka 147.000 kroner alene det seneste år.

De seneste måneders stigninger i huspriserne betyder, at den gennemsnitlige salgspris for huse i Danmark nu på niveau med september 2022, lyder det fra Boligsidens markedsindeks for maj.
 

»Vi møder mange boligkøbere, som udtrykker bekymring for de seneste års udvikling i boligpriserne. De sidste par år har helt sikkert været turbulente med både store prisstigninger- og fald. Så længe man væbner sig med tålmodighed og ikke planlægger at sælge igen inden for den nærmeste fremtid, har historien vist, at det er en god investering at købe bolig. Det betyder, at man ikke behøver at være så bekymret, så længe man har en længere tidshorisont,« forklarer administrerende direktør i danbolig Per Bie.

Hvis man har boet i sit hus de seneste fem år, har man som gennemsnitlig husejer oplevet, at huset er steget mere end 20 procent. Det svarer til, at en gennemsnitlig boligejer i Svendborg Kommune har opbygget 379.000 kroner i friværdi alene fra husprisstigninger med udgangspunkt i et 140 kvadratmeter stort hus.

»Selvom gevinsten i form af husprisstigninger først bliver realiseret, når man sælger sit hus, så medfører husprisstigninger en øget friværdi. Den kan man for eksempel bruge til et billigere billån, et sommerhus eller den rejse man altid har drømt om. Derfor skal man ikke nødvendigvis vente, til man sælger sit hus, før man kan få økonomisk gevinst af opsparingen i sin bolig,« siger Per Bie.

Se boligprisstigningen i din kommune her: 

Så meget er boligpriserne steget det seneste år - og de seneste fem år

Tallene er beregnet af chefanalytiker og boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit, på baggrund af tal fra Boligsiden

Udsigterne for huspriserne er positive i de kommende år

På landsplan har den nye boligskattereformen medført, at cirka 4 ud af 5 boligejere har fået lavere boligskatter. Det kan være med til at presse priserne op, da skattelettelserne gør det billigere at eje sin egen bolig og dermed også nemmere at komme ind på boligmarkedet. Ifølge Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, kan boligejerne også se frem til yderligere prisstigninger i de kommende år.

»For landet som helhed forventer vi, at huspriserne vil stige med cirka 2,8 procent i løbet af 2024 og med yderligere cirka 3,6 procent i 2025. Prisprognoserne er dog altid forbundet med usikkerhed, ligesom der altid er lokale forskelle. Overordnet set peger priserne dog op.

De fleste boligejere oplever både perioder med stigende priser og perioder med faldende priser, men heldigvis er årene med fremgang i overtal. Vi anbefaler derfor, at man køber bolig med langsigtet brug for øje, i stedet for at forsøge at ’time markedet’. Har man en lang tidshorisont, vil langt de fleste boligejere kunne sælge deres hus for mere, end de gav for det,« siger Lise Nytoft Bergmann.