Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Se alle nyheder

27. nov. 2015

Fjernvarmen er fortsat boligens energiduks

Du får mest varme for pengene med et fjernvarmeanlæg og flest huller i tegnebogen, når du har oliefyr. Det viser beregninger fra Nordea Kredit.

Hvis du vil have mest varme for pengene, skal du gå efter en bolig med fjernvarme. Det viser beregninger lavet af Nordea Kredit.

Hvis du vil have mest varme for pengene, skal du gå efter en bolig med fjernvarme. Det viser beregninger lavet af Nordea Kredit.

En kold vinter er sjældent godt for varmebudgettet. Har du fjernvarme eller naturgas, vil du dog bedre have råd til at supplere energikilden med en romtoddy end tilfældet er, hvis det er oliefyret, der skal gøre frostgrader til et vintereventyr.

”For et gennemsnitshus på 140 kvadratmeter og det nuværende prisniveau, skal boligejerne forvente en årlig regning på ca. 15.000 kroner, hvis de har fjernvarme. Årets naturgasregning kan gøres for ca. 17.000 kroner, mens oliefyrsejere skal betale ca. 20.000 kr., hvis de vil holde varmen, ” siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Hun pointerer dog, at der kan være meget stor forskel på, hvordan varmekilden fungerer i de enkelte huse.

FAKTABOKS: Udgift til olie, naturgas og fjernvarme

 

Funktionel varmekilde vigtig

”For både naturgas- og oliefyr har virkningsgraden af det pågældende fyr stor betydning. Hvor meget man betaler i olie- og gasregning er altså afhængig af, hvor godt ens fyr er til at udnytte varmekilden. Har man fjernvarme, er det desuden afgørende for regningen, hvor i landet de bor.”

”Energitilsynets seneste fjernvarmestatistik viser, at hvor gennemsnitshusejeren i nogle dele af landet blot betaler 10.000 kr. om året til fjernvarmeværket, betaler andre husejere over 30.000 kr. Hvor billigt det kan gøres, afhænger af de enkelte fjernvarmeværkers brændselsvalg, beliggenhed i forhold til kunderne, størrelse og ejerskab,” fortæller Lise Nytoft Bergmann. 

Hun er dog ikke i tvivl om, hvad der er den mest rentable varmeløsning.

Ustabile priser mudrer markedet

”Prisen på naturgas har holdt sig mere i ro, end prisen på olie de senere år. Siden årtusindskiftet er naturgasprisen steget mindre end prisen på fjernvarme. Det er dog ikke et argument for, at boligejerne bør foretrække naturgasfyret frem for fjernvarmen. Overordnet set er fjernvarmen nemlig stadig den billigste og mest miljøvenlige energikilde, boligejere kan vælge, hvis valget står mellem oliefyr, naturgas og fjernvarme,” fastslår boligøkonomen.

Som boligejer kan det være en stor mundfuld at skifte varmekilde til en mere rentabel og samtidig grøn løsning. Her foreslår boligøkonomen også, at boligejeren tænker langsigtet for at finde den gode løsning. Den udgift, der følger med omlægning til en ny energikilde, hvor man for eksempel går fra olie til fjernvarme eller naturgas, kan takket være lave renter og forholdsmæssige lave forbrugsafgifter vise sig at være en god forretning.

Langsigtet løsning betaler sig
”Med et fastforrentet 30-årigt lån uden afdrag vil det koste 3.120 kroner om året at låne 100.000 kroner.  Et lidt dyrere hus med en bedre energikilde eller et nyere og mere energieffektivt fyr kan derfor vise sig at være en god forretning på den lange bane. Man kan i hvert fald hurtigt stå i den situation, at udgiften tjener sig selv hjem igen forholdsvist hurtigt med de nuværende lave renter,” siger Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.