Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Se alle nyheder

30. aug. 2015

Forældrekøb: Sådan ser regnskabet ud

Netop nu går jagten på at finde en studiebolig til de mange unge, der er blevet optaget på de videregående uddannelser. Forældrekøb bliver en stadig mere populær løsning.

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

Lokalaviser og de sociale medier flyder over med unge, der søger bolig, og hos ejendomsmæglerne oplever man også, at studiestart nærmer sig.

På Amager har danboligmægler Lars Bo Christensen netop afviklet et overbooket forældrekøbsarrangement, og kollegaen Lars Ringsted vurderer, at halvdelen af hans boligsalg i august og september er samlet om forældrekøb.

Flere foretrækker forældrekøb

”I 2008-2009 fyldte forældrekøbet omkring 10-20 procent af vores handler, så salget er steget stødt. Det handler om den lave rente, og så er studieboliger og kollegieværelser svære at få fat i, så nogle forældre er nødsaget til at foretage et køb, hvis deres barn skal påbegynde studiet,” fortæller Lars Ringsted, der er medindehaver af danboligbutikker på de københavnske broer, Amager og Frederiksberg.

Både Lars Bo Christensen og Lars Ringsted oplever, at der er tre ting, der overvejende gør sig gældende, når forældre køber studiebolig til junior: Boligen skal være let at sælge igen og gerne være noget, der eventuelt kan deles. Endelig skal den helst både ligge centralt og have den rigtige pris. Hvis man kan finde det, kan forældrekøb være en ganske fornuftig løsning på juniors boligudfordring, vurderer mæglerne.

Billig studietilskud

Nordea Kredits boligøkonom Lise Nytoft Bergmann har udregnet, at en københavner-lejlighed på 50 kvadratmeter til en kontantpris på 1,5 millioner kroner netto vil koste mor og far 1.800 kroner pr. måned med et fastforrentet afdragsfrit lån, når alle indtægter og fradrag er medregnet, og blot 500 kroner hvis lånet er variabelt og afdragsfrit.

”For den studerende, der flytter ind i den 50 kvadratmeter store lejlighed, vil huslejen efter boligsikring være 2.830 kroner. Hvis lejligheden er på 80 kvadratmeter og bliver delt af to  studerende, bliver den enkeltes husleje 2.265 kroner,” forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Hun er enig med mæglerne i, at forældrekøb kan være en fornuftig løsning.

”For et forholdsvist lille månedligt beløb kan man hjælpe sit barn til en god base under studietiden. Formålet med et forældrekøb bør dog være hensynet til barnets velbefindende, og først i anden række handle om muligheden for et afkast. For selv om lejlighedspriserne er steget mærkbart de senere år, er der ingen garanti for, om det fortsætter, eller om boligpriserne ligefrem kan begynde at falde igen,” siger boligøkonomen.

Forældrekøb kræver friværdi

Forudsætningen for at man bør foretage et forældrekøb er dog, at man råder over frie midler eller har friværdi i egen bolig, der kan benyttes som udbetaling ved et forældrekøb.

”Er de frie midler mange eller friværdien i forældrenes egen bolig stor, kan man i mange tilfælde helt undgå det dyre banklån og i stedet nøjes med at finansiere den nye lejlighed med et realkreditlån, som har en væsentligt lavere rente end et banklån,” forklarer Lise Nytoft Bergmann.

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.