Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Se alle nyheder

08. apr. 2015

Gode råd til sommerhuskøbet

Hvad skal sommerhuset bruges til, hvad må det koste og kan I selv lave noget på det? Sådan lyder nogle af spørgsmålene, der skal tages stilling til inden sommerhuskøbet.

Otte gode råd til sommerhuskøbet. Foto: Colourbox

Otte gode råd til sommerhuskøbet. Foto: Colourbox

Et sommerhus skal købes med hjertet. ”Hjernen” kan man købe sig til via en uvildig rådgiver, men ellers bør man lade følelserne råde. Sommerhuset er jo et sted, man skal være, når man skal slappe af og nyde friheden. Derfor er det så vigtigt, at man mærker efter, om man føler sig hjemme i ferieomgivelserne.

Sådan lyder opfordringen fra John Wulff. Han har solgt sommerhuse i 15 år, og er i dag uvildig rådgiver hos www.købersmælger.dk. Nedenfor giver han en tjekliste over de otte forhold, man bør have afklaret, inden man køber.

1. Hvad skal huset bruges til?

Find ud af, hvordan I skal holde ferie i huset. Skal I være der alene i weekenderne i sommerhalvåret, eller skal I bo der i hele sommerferien sammen med familien?

2. Hvad må det koste?

Find ud af, hvad I kan låne og sætte jer for, inden I begynder at kigge. Husk at det tit kan betale sig at bruge friværdien i helårsboligen til at købe sommerhus for. 

3. Hvor langt må sommerhuset ligge fra helårsboligen? 
Det mest fordelagtige sommerhuskøb sker typisk i fornuftig afstand fra helårsboligen. Har I mere end en times kørsel, bliver huset ofte brugt for sjældent.

4. Hvilket slags hus, skal I have? 
Et fritidshus, der kan bruges året rundt og dermed også kan danne feriebase i vinterhalvåret, er en dyrere investering end det typiske sommerhus. Fordelen ved fritidshuset kan være, at I faktisk kan leje huset ud i de uger, I alligevel ikke er der. På den måde kan I tjene de penge ind, som det godt isolerede fritidshus er dyrere end det traditionelle sommerhus. Alternativet til det måske dyrere, nyere fritidshus er at vælge et klassisk noget ældre ”farmor sommerhus”, der er bygget til at skulle bruges fra påske til efterårsferien. 

5. Hvilket område skal sommerhuset ligge i? 
Hvis I finder det rigtige område i en fart, har I gjort jer selv en stor tjeneste. Find ud af, hvad der er rigtigt for jer ved at besøge nogle udvalgte sommerhusområder, og mærk så godt efter. Overvej, hvor tæt I skal være på badestrand, skov og indkøbsmuligheder. Tjek også prisen på udgifter til grundejerforeningerne. Her kan være stor forskel.

6. Kan I selv lave noget på huset?

Hvis man er handyman, kan man nå utrolig langt med et gammelt træhus. Det kan have afgørende betydning for, hvad man kan få råd til af investeringer.

7. Hvad skal I med grunden?

Skal I have prydhave eller naturgrund? Jeres ønsker er afgørende for, hvor stor grunden bør være og hvor langt væk, I kan bo fra sommerhuset. Tjek også naboens have og højden på hans træer. Det kan begrænse sollyset i jeres egen have.

8. Hvad med klimaet?

Ekstremt vejr har været i fokus de seneste år. Som sommerhusejer kan det være svært at se til huset, hvis en storm har raset eller områder har været ramt af stigende vandstand. Tjek jeres drømmeområde ud, inden I køber. Når I har købt, er det klogt at alliere sig med en fastboende, der kan gå ture om jeres hus og tjekke, at alt er vel, når I ikke er der. 

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.