Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Se alle nyheder

30. aug. 2015

Ekspertråd: Huskeliste før forældrekøb

Reglerne for forældrekøb er mange. Spørg ejendomsmægleren til råds før du køber, og alliér dig med en ekspert for at finde ud af, hvad du og dit barn kommer til at sidde for.

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

Jan Hove er skatteekspert hos Baker Tilly og giver her sine råd til, hvad man bør huske, før man skriver under på et forældrekøb:

”Først og fremmest bør man overveje, om det overhovedet er forældrene, der skal købe boligen eller om de via et anfordringslån – altså et familielån uden renter – skal låne barnet til køb af studielejligheden i eget navn. Den mulighed bliver sjældent nævnt, men den er vigtig at have med i sin vurdering,” siger Jan Hove og fortsætter:

”Med anfordringsløsningen slipper mor og far for at lave særligt skatteregnskab hvert år, men kan ”nøjes” med at tage lån i friværdien, som junior tilbagebetaler senest, når lejligheden sælges. Junior bliver samtidig en del af boligfesten og kan opnå en skattefri gevinst, hvis boligen er steget ved salgstidspunktet,” siger han.

FORDELE OG ULEMPER VED FORÆLDREKØB

Hvis du køber en ejerlejlighed og herefter lejer ud til dit barn, bliver du skatteteknisk betragtet som selvstændig erhvervsdrivende.

Som forældre/udlejer betyder købet, at:

  • du ikke skal betale ejendomsværdiskat af din udlejningsbolig, idet du ikke bor i den.

  • du kan trække dine renteudgifter og ejendomsskatter fra i din personlige indkomst (hvis du vælger virksomhedsskatteordning).

  • du kan trække vedligeholdelses- og driftsudgifter som kloak, renovationsudgifter, revisorbistand, forsikring og fællesudgifter fra i din personlige indkomst. Du kan dog ikke fratrække forbedringer. Her gælder særlige regler, du bør tjekke med en revisor.

Som barn/lejer betyder købet, at:

  • barnet kan søge boligsikring, når der er oprettet en formel lejekontrakt mellem lejer og udlejer.

  • barnet efterfølgende kan købe lejligheden til 15 procent under den offentlige ejendomsvurdering.

  • barnet har en tryg, fast base gennem uddannelsesforløbet.

Ulemper ved forældrekøb

  • Et forældrekøb kræver, at forældrene har friværdi eller en opsparing til at købe for.

  • En eventuel fremtidig gevinst ved salg bliver skattepligtig for forældrene.

Kilde: Skatteekspert Jan Hove, Baker Tilly

 Når beslutningen om forældrekøb er taget – det er nemlig den løsning, flest vælger – handler det om at alliere sig med en ekspert, der kender reglerne for forældrekøb, så ingen sidder dyrere end nødvendigt.

”Forældrene bør sikre sig via for eksempel en ejendomsmægler, at huslejen – den såkaldte markedsleje – er sat korrekt i forhold til området. Er den ikke det, kan det betyde, at forældrene bliver unødigt beskattet.”

”Samtidig bør forældrene være klar over, at de med udlejningskøbet bliver betragtet som selvstændigt erhvervsdrivende og derfor har mulighed for at vælge, om de vil beskattes efter virksomheds- eller kapitalskatteordningen. Hvis rentebyrden er større end 2 procent (2015, red.) af købsprisen, kan det oftest bedst svare sig at blive beskattet efter virksomhedsskatteordningen, men det bør altid besluttes efter en konkret vurdering,” siger Jan Hove.

Han forklarer samtidig, at forældre, der har muligheden, kan hjælpe barnet yderligere med studiet ved at give en pengegave, der er afgiftsfri på op til 60.700 kr. i 2015 pr. barn. Dette er en oplagt mulig for at dele løbende ud af arven på et tidspunkt, hvor barnet har særlig glæde af den, og forældrene samtidig sparer arveafgift.

 

Relaterede nyheder

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.