Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Konverteringsbølgen slog alle forventninger

03. feb. 2015

Boligejerne konverterede lån i langt større stil end forventet. Konverteringsbølgen blev den største i 10 år. 

Af boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit

I fredags udløb opsigelsesfristen for boligejere, der ønskede at konvertere, og vi kan nu gøre regnskabet op for hele markedet. Konklusionen er, at konverteringsbølgen blev væsentligt større end forventet.

Ved den nuværende opsigelsesfrist blev der opsagt fastforrentede lån for ikke mindre en 89 mia. kr., hvilket var massivt mere end de 75 mia. kr., vi havde forventet på forhånd, og mere end ved den foregående termin, hvor der blev opsagt lån for 84 mia. kr. Faktisk skal vi helt tilbage til 2005, hvor de første 4 pct. lån kom på gaden, og hvor boligejere fik mulighed for at omlægge deres 6 pct. lån, før vi har registreret en lignende stor konverteringsbølge.

For én uge siden var der kun opsagt lån for 34 mia. kr., hvorfor man må sige, at boligejerne er gået konverteringsamok i den seneste uge, hvor der er blevet opsagt lån for ikke mindre end 55 mia. kr.

Når de nye 30-årige 2 pct. er så attraktive, så skyldes det ikke mindst lånenes høje kursfølsomhed. Er der tale om et lån med afdrag, så ligger kursfølsomheden på ca. 9, mens den ligger på godt 10, såfremt der er tale om et lån uden afdrag. Det betyder, at boligejerne vil have god mulighed for at skære en bid af deres restgæld, når renten på et tidspunkt stiger igen. på den baggrund er det ganske forståeligt, at så mange boligejere har valgt at konvertere.

Langt de fleste konverteringer er foretaget fra et 30-årigt 4 og 3½ pct. lån til tilsvarende 2½ og 2 pct. lån, om end en del boligejere med 30-årige 3 pct. også er sprunget med på vognen.

Måske skulle man have ventet med at konvertere
De boligejere, der ikke nående at konvertere inden i fredags, skal ikke fortvivle. Som følge af Nationalbanken udmelding i fredags om at indstille salget af statsobligationer, er kursen på de 30-årige 2 pct. obligationer nemlig steget ganske meget her til formiddag. Hvor kursen på det 30-årige 2 pct. lån med afdrag, således handle omkring kurs 97,1 i fredag ligger kursen i dag på ca. 99,5. Det betyder, at selv om der er næsten 3 måneder til næste opsigelsesfrist, så vil man faktisk kunne gøre en mere attraktiv konvertering i dag, end det man kunne i fredags.

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.