Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Negativ rente til boligejerne

23. feb. 2015

I dag skyder det første realkreditinstitut forårets rentetilpasningsauktioner i gang. En negativ rente vil komme boligejerne til gavn, siger boligøkonom hos Nordea Kredit.

af Nordea

Mandag den 23. februar skyder det første realkreditinstitut forårets rentetilpasningsauktioner i gang. Tirsdag den 24. februar følger Nordea Kredit efter, og der er udsigt til, at langt de fleste boligejere, som har et lån, der skal rentetilpasses, vil få negativ rente.

“En negativ rente vil komme boligejerne til gavn i form af en lavere ydelse på deres realkreditlån. På baggrund af det nuværende renteniveau forventer vi dog ikke, at renten bliver så negativ, at der vil være tale om, at boligejerne vil tjene penge på at have deres lån. I stedet vil en negativ rente blive modregnet det bidrag, boligejerne betaler til Nordea Kredit, for at vi administrerer deres lån. Men for boligejerne betyder det selvfølgelig, at de vil få en rekord lav ydelse,” siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.

Renteforventninger

Nordea Kredit forventer, at F1-renten vil lande på mellem -0,2 og -0,1 pct., at F3-renten vil lande omkring 0 pct. og at F5-renten vil lande mellem 0,1 og 0,2 pct. Får Nordea Kredit ret i deres prognose, vil auktionen have følgende betydning for en boligejer med et lån på 1 mio. kr.

tabel

Får Nordea Kredit ret i deres renteprognose betyder det, at boligejere med et F1-lån på 1 mio. kr. vil få en månedlig besparelse efter skat på 110 kr., hvis lånet er med afdrag og 340 kr., hvis lånet er uden afdrag. For et boligejer med et F3-lån ligger besparelsen på 220 for et tilsvarende lån med afdrag og ikke mindre end 700 kr. for et lån uden afdrag.

“Det er boligejere med afdragsfrie F3-lån, der har udsigt til den største besparelse. Er lånet på 1 mio. kr. ligger besparelsen på 700 kr. om måneden efter skat, hvilket svarer til 8.400 kr. det næste år. Er lånet på 2 mio. kr. stiger besparelsen til 16.800 kr. Det er så stort et beløb, at det vil kunne mærkes i langt de fleste familier, uanset om besparelsen bruges som ekstra opsparing til et ønsket husprojekt eller til at forsøde det kommende års feriebudget,” siger Lise Nytoft Bergmann.

Så stor er auktionen

Auktionen har betydning for de ca. 105.000 boligejere og ca. 30.000 erhvervsvirksomheder, som har et rentetilpasningslån, der skal have ny rente pr. 1. april 2015 i et af de danske realkreditinstitutter.

Realkreditinstitutterne skal samlet set sælge obligationer for 172 mia. kr. Heraf vedrører de 105 mia. kr. F1-obligationer, de 38 mia. kr. F3-obligationer og de 23 mia. kr. F5-obligationer. De resterende 6 mia. kr. fordeler sig på de øvrige løbetider som fx F2 og F4. Til sammenligning blev der solgt for 190 mia. kr. ved auktionen for ét år siden.

“Årsagen, til at mængden af obligationer, der skal sælges, falder, er, at stadig flere boligejere vælger F1-lånene fra til fordel for F3- og F5-lånene. Og eftersom F3- og F5-obligationerne kun skal sælges hvert 3. hhv. 5. år presser det mængden af obligationer ned, også selv om realkreditinstitutterne arbejder aktivt for at få spredt auktionerne over året, så den tidligere gigantiske kongeauktion pr. 1. januar begrænses,” siger Lise Nytoft Bergmann.

Plan for den kommende auktion

Nordea Kredit: afholdes 24. februar til 26. februar 2015

RD: afholdes 23. februar til 27. februar 2015

Nykredit/Totalkredit: afholdes 23. februar til 27. februar 2015

BRF: afholdes 23. februar til 27. februar 2015

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.