Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Se alle nyheder

06. jul. 2015

Singler sætter sig på boligmarkedet

Singlerne udgør nu mere end halvdelen af alle danske familier, viser nye beregninger. Det mærkes hos mæglerkæden danbolig, hvor mange singler sætter sig på bolighandlerne.

Mange singleforældre vælger at købe en ejerbolig tæt på deres tidligere bolig, så børnene ikke skal væk fra venner og skole. Foto: Colourbox

Mange singleforældre vælger at købe en ejerbolig tæt på deres tidligere bolig, så børnene ikke skal væk fra venner og skole. Foto: Colourbox

Familier med far, mor og børn nu er blevet overhalet indenom af singlerne. I dag er 54 procent af alle danske familier nemlig såkaldte singlefamilier, hvor der kun er én voksen i familien. Det viser beregninger, som Boligøkonomisk Videncenter har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.   

Tallene dækker over singler, der vælger at leve alene af flere årsager. Skilsmisse, ægtefælles død eller et ønske om at bo alene er nogle af forklaringerne. Men også det lidt nyere begreb ”Living Apart Together” – altså par, der bevidst vælger at bo hver for sig – udgør en del af statistikken.

”Singler i dag kan være meget stærke økonomisk. Måske netop derfor er de blevet singler. Veluddannede kvinder er for eksempel ikke længere afhængige af, at de skal finde en mand for at kunne købe sig en bolig,” siger sekretariatschef Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter.

Hvad er en singlefamilie

En familie er en eller flere personer, der bor på samme adresse, og som har visse indbyrdes relationer. For enlige kan familien ud over den enlige bestå af et eller hjemme hjemmeboende børn. Alle voksne, der ikke indgår i et par, er enlige.

Kilde: Danmarks Statistik

Singler vælger storbyen

Mens hele 70 procent af de københavnske familier udgøres af singler, er tallet bare 38 procent i den nordsjællandske kommune Egedal. Tendensen til singlekulturen topper således omkring storbyerne.

”I storbyerne findes mange lejligheder, der egner sig til at bo i alene. Det er her uddannelsessteder findes, og så tiltrækker byen singlerne på grund af de mange forskellige tilbud,” siger seniorforsker ved Aalborg Universitet Toke Haunstrup og fortsætter:

”Vi ser desuden en kønsmæssig forskel, idet yngre kvinder søger mod storbyerne, mens enlige mænd i landområderne har en tendens til at blive i landområderne.”

Singlekvinder køber mest

Den trend kender Laura Høiby, der er daglig leder af danbolig Frederiksberg.

”Jeg oplever, at vi oftere sælger til enlige kvinder end enlige mænd. Det er typisk kvinder, der sidder i enten en 1- eller 2-værelses lejlighed eller i en mindre andelsbolig og nu er interesseret i noget større. De ved, hvad de vil have, og de vil gerne lave en god økonomisk investering. Typisk skal den være istandsat og indflytningsklar,” siger Laura Høiby.

Mens Laura Høiby primært hjælper singlekøberne over i en større lejlighed, er løsningen i Dalum ved Odense ofte et rækkehus.

Faktaboks: Her bor flest og færrest singler

Tallene viser andelen af singlefamilier i procent af alle familier i 2015. En såkaldt singlefamilie kan bestå af singlen og eventuelt et eller flere hjemmeboende børn.

Her bor flest singler

1. København: 70%

2. Frederiksberg: 67%

3. Aarhus: 61 %

4. Odense: 58%

5. Lyngby-Taarbæk: 58%

Kilde: Danmarks Statistik og Boligøkonomisk Videncenter.

Her bor der færrest singler

1. Egedal: 38%

2. Christiansø: 40%

3. Allerød: 40%

4. Favrskov: 41%

5. Skanderborg: 41%

Kilde: Danmarks Statistik og Boligøkonomisk Videncenter.

Omsættelighed og fleksibilitet bliver vigtigt

”Børnefamilier, der oplever en skilsmisse, vil ofte vælge at blive i nærområdet. Her bliver løsningen tit at søge ud i udkanten af kvarteret og finde et rækkehus. Så kan børnene blive i skolen og beholde vennekredsen, og den mindre have gør det nemmere at holde, når man bare er én,” fortæller daglig leder af danbolig Odense-Dalum, Sara Lygum.

Fælles for begge boligløsninger er et øget fokus på funktionalitet og omsættelighed.

”En singlebolig skal være nem at holde. Singlerne går typisk meget op i, hvad der ligger af arbejde i deres bolig. Og så er det vigtigt, at boligen enten kan udvides eller hurtigt kan sælges, hvis familien igen bliver større,” siger Sara Lygum.

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.