Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Se alle nyheder

13. maj. 2015

Skolelukninger giver prisfald

Hele 76 procent af danboligmæglerne siger, at de oplever prisfald i boligmarkedet, når der lukkes skoler. Det handler helt enkelt om efterspørgsel og udbud.

Skolelukninger giver prisfald. Det viser en undersøgelse blandt danboligs mæglere. Foto: Colourbox

Skolelukninger giver prisfald. Det viser en undersøgelse blandt danboligs mæglere. Foto: Colourbox

Af Pernille Marott

Over det seneste årti er der forsvundet 326 folkeskoler. Den politiske forklaring er faldende børnetal og effektivisering. Den lokale konsekvens er faldende boligpriser.

”Det er klart, at skolelukninger betyder prisfald. Særligt, når de lukningstruede skoler ligger i små omegns-byer til en større by, får en lukning store lokale konsekvenser for boligpriserne. Når man fjerner skolen, fjerner man jo trækplasteret i byen,” siger danboligmægler Søren Nielsen fra Hillerød.

Helt i tråd med KL’s lancering af flere skolelukninger i 2015, så de eksisterende 1.313 skoler bliver reduceret yderligere, har Hillerød Kommune arbejdet på på at lukke to skoler. Efter massiv kritik og af hensyn til lokalmiljøet har kommunen valgt at droppe skolelukningerne.

Skolelukninger giver landsbydød

”Alle har været helt oppe på barrikaderne, og det kan man godt forstå, for det er en lidt selvmodsigende handling fra politikernes side. Det, de sparer på skoleudgifter, taber de på skatteindtægter. Grundlaget for at bo i området forsvinder, hvis der ikke også er en skole,” forklarer Søren Nielsen.

Den udmelding bakker Jan Persson, danboligmægler i Allerød op omkring.

”Vi har en mindre skole i kommunen, som har ry for at være meget inkluderende og rummelig på en forbilledeagtig måde. Skolen er sammen med en lille fodboldklub kernen i et mindre landsbysamfund. Det er en skole, som folk med forstand på pædagogik vælger til i stor stil. Da det samtidig er en mindre skole, har den ikke kunnet undgå at være i farezonen for at skulle lukket et par gange. Hvis det virkelig sker, er det en katastrofe for hele lokalområdet og for prisniveauet,” siger Jan Persson.

At en god skole omvendt kan få efterspørgslen i vejret, oplever Jan Persson også.

”Jeg har helt personligt oplevet at bo i Virum for nogle år siden, og her oplevet at kvadratmeterpriserne var højere i Virum end i Holte, til trods for at skatten i Holte var lavere. Det var ikke den lavere skat i Holte, der trak, men derimod de gode skoler i Virum,” forklarer Jan Persson.

Gode skoler hæver husprisen

Netop Virum, som er en del af Lyngby-Taarbæk kommune, ligger da også nummer to på listen over kommuner med højest karaktergennemsnit i 2014 for 9. Klasserne viser KL’s rapport ”Brug nøgletal i styringen”. Allerød kommune, hvor Jan Persson driver sin mæglerforretning, ligger tillige nummer et.

”Det er bestemt et faktum, der er med til at efterspørge vores boliger, og noget vi derfor vil slå på, når vi sælger vores huse fremover. Vi oplever løbende, at karaktererne er et vigtigt parameter, som kan bestemme, om vi får en handel i hus. Men vi oplever også, at skolens omdømme har afgørende betydning,” fortæller Jan Persson.

Faktaboks: Sådan gjorde vi

En ny, landsdækkende spørgeskemaundersøgelse blandt danboligmæglere sætter fokus på skolens betydning for valg af bolig blandt børnefamilier. Vi har spurgt bredt ind til betydning af skolens ry, faglige niveau samt konsekvenser af skolelukninger. I alt har 49 af danboligs 137 forretninger medvirket i undersøgelsen. Deltagerne er spredt ud over hele landet.

  • 76 procent af danboligmæglerne siger, at skolelukninger betyder prisfald for kvarterets huspriser.
ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.