Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Se alle nyheder

20. sep. 2015

Tidligt boligkøb giver fed alderdom

Det kan være svært at flytte fra et stort hjem med gode minder. Men de, der skifter den rummelige familiebolig ud med færre kvadratmeter, bliver ikke bare glade. De bliver også rigere på både tid og penge.

I Orangerihaven i Rødovre har danbolig netop haft 21 nyopførte etplansvillaer med eget orangeri til salg. Villaerne, som var tiltænkt målgruppen 50+, er alle solgt. Foto: danbolig

I Orangerihaven i Rødovre har danbolig netop haft 21 nyopførte etplansvillaer med eget orangeri til salg. Villaerne, som var tiltænkt målgruppen 50+, er alle solgt. Foto: danbolig

Vi lever længere og jo ældre vi bliver, jo bedre kender vi os selv og egne behov. Alligevel gør alderen og ikke mindst gode minder det svært at bryde op fra et hjem for at starte forfra i nye rammer, der er tilpasset det liv, der venter os, når børnene er flyttet, og vi pludselig igen kan nyde hverdagen stort se uden forpligtelser.

”Huset bliver med ét for stort, men for rigtig mange boligejere er det en kæmpe beslutning at sætte familieboligen til salg og flytte til noget mindre. De, der tager beslutningen og finder en mindre bolig, som passer til de ændrede behov, fortryder dog ofte, at de var så længe om at tage springet,” siger indehaver af danbolig i Roskilde, Claus Ernsø.

Tidligt boligskift gør alderdommen rig

Fordelene ved at skifte i tide til en bolig, der er tilpasset de nye boligbehov, er til at få øje på. Man får mere tid til alt det lystbetonede, når man ikke skal slå en stor plæne eller vedligeholde huset. Endelig øger man sandsynligheden for at tjene på sin nye investering, jo tidligere man foretager skiftet.

”Alt andet lige vil en investering i et hus i langt de fleste tilfælde lønne sig over en tyveårig periode. Jo tidligere du tilpasser dit boligbehov og køber den sidste bolig, jo større er sandsynligheden for, at du opnår en pæn gevinst,” siger Claus Ernsø.

FLERE ÆLDRE I FREMTIDEN

  • Den samlede befolkning udgjorde i starten af i år 5.678.348 personer, hvoraf 1.051.129 var over 65 år.

  • De næste 25 år forventes gruppen af 65-årige at stige med 521.000 personer.

  • I samme periode forventes antallet af personer over 80 år at blive fordoblet fra 239.000 til 517.000, mens antallet af 65-70-årige forventes at stige med 27 procent. 

Kilde: Danmarks Statistik

 Flest bliver i familieboligen

I et marked med generelt stigende boligpriser vil netop de boligejere, der har siddet i samme ejerbolig i hele børnenes barndom, også her kunne opleve at hive en pæn gevinst hjem.

Ifølge tal fra Nordeas boligøkonom, Lise Nytoft Bergmann, stod et gennemsnitshus på 140 kvadratmeter i Københavns omegn til 792.000 kroner i 1992. I dag vil det samme hus typisk være steget til 3.866.000 kroner. Såfremt der ikke er taget yderligere lån i huset, vil gælden alt andet lige være næsten betalt ud.

Men selv om der er penge at hente ved at starte forfra i en ny bolig efter børnene er flyttet hjemmefra, er det et fåtal, der planter et til-salg-skilt i forhaven.

Knap 8 ud af 10 boligejere mellem 60 og 85 år er nemlig så tilfredse med deres bolig, at de ønsker at blive boende længst muligt. Jo ældre man bliver, jo mere tilbøjelig er målgruppen desuden til at blive i deres nuværende bolig, viser en undersøgelse fra Bolius.

FAKTA OM UNDERSØGELSEN

Gallup har på vegne af Bolius interviewet 1158 boligejere i alderen 60 til 85 år om deres boligforhold. Undersøgelsen er foretaget i maj 2015 og underbygger eksisterende viden om, at det er rigtig svært at bryde et hjem fuld af minder op, selv om pladsbehovet og de fysiske kræfter ændrer sig.

 Skråt seniorboligbegrebet

Det udtalte mønster med at blive i egen bolig får fremtidsforsker Liselotte Lyngsø, Future Navigator til at slå et slag for en tidligere indsats.

”Vi står overfor en tikkende bombe, hvor de ældre bliver flere og flere ført an af 68-generationen, der ikke vil give afkald på privilegier og bestemt ikke har lyst til at blive betragtet som ældre, der skal degraderes til noget mindre,” siger fremtidsforskeren og fortsætter:

”Samfundet vil i stigende grad komme under pres, hvis alle ældre bliver ved med at insistere på at blive boende i huse, der egner sig bedst til børnefamilier. Man burde derfor indføre en visitering af alle familier, når sidste barn flytter hjemmefra og er motiverede til at flytte og støtte dem med finansiering, jurist, ejendomsmægler og socialrådgiver i, hvordan de kommer godt videre,” siger hun og kommer med en opfordring:

”Og så burde man skrotte seniorbegrebet. For mange er det ikke attraktivt at bo i ”seniorbolig”, hvis det betyder, at alle ens naboer skranter eller vil komme til det.”

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.