Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Trendekspert: Sådan vil danskerne bo i 2015

04. feb. 2015

Kravene til drømmeboligen er store. Og tendensen er klar: Fornuft er fortsat nøgleordet, men i 2015 vil vi også se tydelige tegn på optimisme i form af mere langsigtede beslutninger og farverige valg – i bogstaveligste forstand.

Af Pernille Marott 

Minimalismen og den lyse indretning får for første gang i flere år konkurrence af vægge med varme farver, hjem med et mere personligt præg og øget fokus på funktionalitet. Det forventer Brian Dreyer Larsen, indehaver af danbolig Ballerup/Smørum.

Trendekspert i design, forbrug og bolig Mads Arlien-Søborg, som læseren måske kender fra DRs opsigtsvækkende serie ”Vilde huse”, er enig.

Personligheden flytter ind

"Det mest markante, vi kommer til at se i 2015, er, at der efter en tid med glatte, hvide flader og økonomisk tilbageholdenhed bliver skruet lidt op for farverne. Danskerne forbliver fornuftige i deres forbrugsmønster, men optimismen stiger som naturlig konsekvens af, at det går bedre med økonomien," siger Mads Arlien-Søborg og fortsætter:

"Det får boligejerne til at lægge mere langsigtede planer for boligen, og det giver dem lyst til at eksperimentere. Vi vil blandt andet opleve en mere loose 70’er-inspireret stil med vægtæpper og i det hele taget flere tekstiler i boligen."

Plads og luft på ønskeseddel

Det lyse look vil dog stadig spille en væsentlig rolle indenfor lejlighedssegmentet.

”Danmark må forvente af følge samme udvikling som øvrige storbyer i udlandet, hvor befolkningstætheden stiger og pladsen derfor bliver mindre trods ønsket om det modsatte. Det betyder, at det bliver svært for familier med to-tre børn at finde en bolig i hovedstaden, de finder rummelig nok,” siger Mads Arlien-Søborg.

Han forklarer, at de børnefamilier, som bliver boende, vil tænkte i at gøre kvadratmetrene lyse og luftige. Her har for eksempel IKEA, ILVA og Bolia allerede udviklet mange løsninger, der tager højde for både den personlige trend og udfordringen med den knappe plads. 

Faste udgifter tæller

Han peger ligesom Brian Dreyer Larsen og Nicolai Glad fra danbolig Frederiksberg på, at energirigtige løsninger får det helt store fokus. 

"Et er prisen på boligen, noget andet er energimærkningen, og den bliver der skelet mere til i dag end tidligere. Køberne ser i stigende grad på energimærkningen og på varmeudgiften og ikke mindst på mulighederne for energiforbedring," siger Nicolai Glad.

"Det handler først og fremmest om, at der er penge at spare og sekundært, at vi gør noget godt for fællesskabet," siger trendeksperten. 

 

FAKTABOKS : TOP 5 OVER LEJLIGHEDSHIT

Ejendomsmægler Nicolai Glad fra danbolig giver her sit bud på, hvad han oplever af trends for ejerlejlighedsmarkedet i de større byer anno 2015.

1. Lys, lys, lys

Alt hvad, der giver lys og luft i en ejerlejlighed, tæller på pluslisten: Lyse vægge, højt til loftet, store rum og vinduespartier.

2. Plads

For 2-3 år siden var køberne tilfredse med en forældrekøbslejlighed på 50 m2. I dag må den meget gerne være 60 m2+. Det samme gælder de øvrige lejlighedssalg: Jo større, jo bedre.

3. Kvalitet

Et hjemmegjort køkken eller en døråbning står ikke højt på ønskelisten. Køberen er klart blevet mere kvalitetsbevidst.

4. Natur

Selv om man ikke har have som ejer af en lejlighed, skal man være tæt på naturen. På Frederiksberg har man for eksempel besluttet, at alle skal kunne se et træ fra deres bolig. En altan er derfor det helt store hit.

5. Energi

Varmeregningen bliver et stadig vigtigere parameter, når der handles lejligheder. Det nytter ikke, at lejligheden er billig, hvis varmeregningen er tilsvarende stor.


FAKTABOKS: TOP 5 OVER HUSHITTERE
Hussalget for 2015 er skudt i gang. Mægler Brian Dreyer Larsen har solgt huse i 16 år. Her kommer hans bud på hvilke overordnede trends, der vil præge markedet i 2015.

1. Rummelighed

Den traditionelle kernefamilie med to-tre børn går efter en bolig med børneværelser på 12-14 m2. Den sammenbragte familie med dine, mine og vores børn bliver på pga. manglende udbud nødt til at gå på kompromis og undersøge muligheden for eventuelt at bygge til.

2. Energirigtige løsninger

For 6-7 år siden var tilstandsrapporten afgørende for valg af hus. I 2015 vil energimærkningen have afgørende betydning. En fornuftig forbrugeradfærd betyder, at der bliver skelet mere til varmeløsninger og tilhørende løbende udgifter end til købsprisen.

3. 70’er-boligen hitter

Hverdagen skal fungere. Det betyder, at den funktionelle 70’er-bolig med pistolgangen, der fordeler alle værelserne, bliver efterspurgt. Den ukronede hushitter – murermestersvillaen med alle sine små kroge, flotte lofter og charme – må dermed forvente at få konkurrence.

4. Nærområdet

Nærområdet bliver fortsat vigtigere for husejeren. For tilflyttere bliver natur, indkøbsmuligheder og ikke mindst skolerne sat under lup, før salgskontrakten skrives under.

5. Bygge nyt

Ældre, små huse med store faste udgifter til varme og dårligt indeklima bliver revet ned til fordel for et nyt lavenergihus. Det betaler sig for gamle gasbetonhuse og sommerhuse, der har fået helårsstatus.

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.