Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Se alle nyheder

29. apr. 2016

Bo lovligt i dit sommerhus hele året

Stadig flere seniorer vælger at bo i sommerhuset hele året. Nyt udspil fra regeringen vil give endnu flere mulighed for at bruge sommerhuset som helårsbolig. 

 Nyt udspil fra regeringen vil give endnu flere mulighed for at bruge sommerhuset som helårsbolig. Foto: Frank Bach/Shutterstock.com

Nyt udspil fra regeringen vil give endnu flere mulighed for at bruge sommerhuset som helårsbolig. Foto: Frank Bach/Shutterstock.com

Mange seniorer tilbringer de fleste ferier og weekender i sommerhuset med god mad og hygge i haven, men for størstedelen er det ikke lovligt at bo der hele året. Det vil regeringen lave om på med et nyt udspil, der skal lempe de eksisterende regler.

I dag skal man ifølge reglerne eje sit sommerhus i otte år, før man må bo lovligt i det hele året. Med det nye udspil vil regeringen give pensionister mulighed for at bo i sommerhuset hele året, uanset hvor længe de har ejet sommerhuset.

”Afskaffelsen af 8-årsreglen er endnu ikke vedtaget politisk, men skulle det ske, forventer vi, at det vil få flere pensioner til at overveje muligheden, hvilket vil virke stimulerende for antallet af sommerhushandler,” siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Faktaboks: Sådan må du bruge sommerhuset

  • Sommerhuse må i dag ikke anvendes til overnatning fra 1. oktober til 1. marts med undtagelse af kortvarige ophold.
  • For pensionister gælder den såkaldte otiumsregel fra 1991, som kan give dem ret til at bo i sommerhuset hele året, hvis de har ejet huset i minimum 8 år. Dog gives ofte dispensation efter 5 års ejerskab.
  • I regeringens vækstplan ”Vækst og udvikling i hele Danmark” lægger regeringen op til, at alle pensionister kan vælge at bruge sommerhuset som helårsbeboelse, uanset hvor længe de har ejet det.

Sommerhus med nærhed

Allerede i dag har et stigende antal seniorer udnyttet de nuværende regler. Udviklingen ses i alle fem regioner, hvor der er sket en stigning i antallet af sommerhuse, som bliver brugt til helårsbeboelse. Det viser beregninger lavet af Lise Nytoft Bergmann på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Den voksende interesse for at bo permanent i feriehuset kan blandt andet forklares med, at der kan være penge at hente ved at købe et sommerhus frem for et helårshus. Det forklarer Anne Mette Koch, der er kommerciel chef i danbolig. 

LÆS OGSÅ: Sådan får du mere plads i sommerhuset

”Det kan fortsat være attraktivt at skifte helårshuset ud med et sommerhus, fordi sommerhuse ofte koster mindre end helårshusene. Samtidig ønsker mange at bevare kontakten til familie og venner, og det kan de gøre ved at bytte et helårshus til et sommerhus,” siger hun.

Udspil kan give beskæftigelse

Hvis regeringens udspil bliver vedtaget, kan det blive en glædelig nyhed til dele af yderområderne. Nordea Kredit forventer nemlig, at udspillet kan øge beskæftigelsen i nogle af de områder, som ellers har det svært. Det forklarer Lise Nytoft Bergmann:

”Der kan være stor forskel på den standard, man vil acceptere, afhængig af om sommerhuset kun benyttes som et ekstra uderum om sommeren, eller om man skal bo der fast. Flere helårsbeboede sommerhuse må derfor forventes at give nye opgaver til de lokale håndværkere og mere liv i kommunens butikker.”

På landsplan er der cirka 223.000 sommerhuse, hvoraf hvert 11. bruges til helårsbeboelse.

Faktaboks: Så mange bruger sommerhuset hele året

Tallene viser antallet af sommerhuse i 2015, og tallene i parentes viser antallet af helårsbeboede sommerhuse.

  • Hele landet: 222.608 (20.431)
  • Region Hovedstaden: 37.707 (6.574)
  • Region Sjælland: 67.588 (7.078)
  • Region Syddanmark: 35.160 (1.623)
  • Region Midtjylland: 45.595 (3.145)
  • Region Nordjylland: 36.558 (2.011)

Kilde: Nordea Kredit og Danmarks Statistik

 

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.