30. apr. 2016
Købere er ivrige efter egen villa
Der har været fart på bolighandlerne i løbet af 2015, hvor der på landsplan blev solgt 20 procent flere villaer end i 2014. Se tallene for din landsdel i artiklen.

Den lave rente og forbrugernes tillid til boligmarkedet har været med til at sætte skub i bolighandlerne, siger kommerciel chef Anne Mette Koch fra danbolig a/s. Foto: KN/Shutterstock.com”
Mange danskere har det seneste år været ivrige efter at indfri drømmen om ny ejerbolig. Det er konklusionen på de seneste tal fra Realkreditrådet, som viser en markant fremgang i antallet af solgte villaer og ejerlejligheder fra 2014 til 2015.
På landsplan blev der i perioden fra første til fjerde kvartal 2015 solgt 36.139 parcel- og rækkehuse, mens der i samme periode året inden blev solgt 30.069. Det svarer til en fremgang i antallet af handler på 20 procent.
”Det bedste ved tallene er, at det ikke kun er i København og omegn, at køberne er kommet på banen. I samtlige landsdele ser vi, at der fabrikeres langt flere købsaftaler end i det forgangne år,” siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.
Skub i handlerne
I landsdelene Nordsjælland, Østsjælland, Vest- og Sydsjælland, Fyn, Sydjylland og Østjylland er antallet af solgte boliger steget med 20 procent eller mere, mens fremgangen i landsdelene København by, Københavns omegn, Bornholm, Vestjylland og Nordjylland er mellem 6 og 19 procent.
”Den lave rente og forbrugernes tillid til boligmarkedet har været med til at sætte skub i bolighandlerne. Vi hæfter os især ved, at fremgangen er at spore i alle landsdelene,” siger Anne Mette Koch, der er kommerciel chef i danbolig a/s.
Købernes interesse kan også aflæses i danboligs køberkartotek, hvor danskere på udkig efter ejerbolig kan tilmelde sig og komme foran i boligjagten. Alene de sidste seks måneder af 2015 steg antallet af tilmeldinger med knap 50 procent.
Opsparet boligbehov
Ifølge Lise Nytoft Bergmann hænger den høje handelsaktivitet også sammen med, at der mange steder i landet har været et stort opsparet boligbehov, fordi mange købere har holdt sig tilbage af frygt for at købe på et dårligt tidspunkt. Den usikkerhed er nu forsvundet, men boligkøberne bør tage den nye situation på boligmarkedet på ophøjet ro:
”I mange tilfælde er de ved at træffe den største økonomiske beslutning i deres liv, og derfor bør de heller ikke handle overilet, selv om der er andre interesserede købere i den bolig, de har set sig lune på. Så det er vigtigt, at de er helt sikre på deres ønsker og økonomi, før de skriver under,” siger Lise Nytoft Bergmann.
Nordea Kredit forventer, at den flotte handelsaktivitet vil holde ved i 2016.