Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Se alle nyheder

21. jun. 2016

Få måneders udlejning kan finansiere sommerhuskøb

Sommerhusejere skal kun udleje deres feriebolig i få måneder, før de selv kan bruge det gratis resten af året. Her kan du læse, hvor mange uger det kræver i din landsdel.

Sommerhusejere skal kun udleje deres feriebolig i få måneder, før de selv kan bruge det gratis resten af året. Foto: Shutterstock/Bildagentur Zoonar GmbH

Sommerhusejere skal kun udleje deres feriebolig i få måneder, før de selv kan bruge det gratis resten af året. Foto: Shutterstock/Bildagentur Zoonar GmbH

Sommerhusejere kan nemt læne sig tilbage og få andre til at finansiere udgifterne til deres feriebolig. Nu kræver det nemlig kun få måneders udlejning af sommerhuset, inden ejerne kan bruge det kvit og frit resten af året. 

Det viser tal fra Nordea Kredit, som har regnet på, hvor mange uger man skal udleje sit sommerhus for at dække alle faste årlige omkostninger. På landsplan skal et gennemsnitligt sommerhus lejes ud i 14 uger for at finansiere det fuldt og helt.

”De primære årsager til, at der ikke skal flere ugers udlejning til, før udgifterne til sommerhuset er dækket, er den lave rente, skattestoppet på ejendomsværdiskatten og skatteloftet på grundskylden. Det er med til at gøre det billigt at være boligejer i øjeblikket,” siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Nordea Kredits beregninger er baseret på et gennemsnitligt sommerhus på 80 kvadratmeter, som belånes med et kort variabelt forrentet lån og en udlejes til et pris på 3.500 kroner om ugen eksklusive el, gas, vand og varme.

Efterspørgsel spiller en rolle

Da markedet toppede tilbage i 2008, krævede det omkring 34 ugers udlejning at finansiere et sommerhuskøb på landsdel. Det tal er i dag reduceret med 20 uger, hvilket glæder Anne Mette Koch, der er kommerciel chef i danbolig a/s.

”Sommerhusejere kan glæde sig over, at det i dag kræver færre ugers udlejning at få udgifterne dækket, før de selv kan bruge det gratis resten af året. Udlejningspotentialet er dog noget, der bliver vurderet i hver enkelt salgssituation,” siger hun.

Hvis ens sommerhus er i landsdel Vest- og Sydsjælland, kræver det kun 12 ugers udlejning, inden regnestykket går i nul. I landsdel Vestjylland, Østjylland og Nordjylland kræver det 13 uger, på Bornholm kræver det 14 uger, på Fyn kræver det 15 uger, og i Sydjylland og Nordsjælland kræver det 16 ugers udlejning.

Udlejning kræver arbejde

Inden man fristes til at investere i et sommerhus, er der dog flere faktorer, man bør have i betragtning. For selv om regnestykket viser, at man kun skal udleje sommerhuset i 14 uger, er det mest realistisk at forvente, at efterspørgslen er størst i forårets helligdagsferier og i skolernes sommerferie.

”Det betyder med andre ord, at man skal være villig til at opgive alle de bedste uger selv. Derfor vil man ofte stå i den situation, at udlejning gør sommerhuset billigere men ikke gratis. Samtidig skal man huske på, at økonomi ikke er alt,” siger Lise Nytoft Bergmann og fortsætter:

”Har man et sommerhus, og vælger man at udleje det, så følger der også arbejde med i forbindelse med udlejning, og man skal være indforstået med, at sommerhuset skal være klar til at modtage andre gæster end en selv.”

 

FAKTABOKS: NORDEAS BEREGNINGER AF SOMMERHUSUDLEJNING

  • Beregningerne tager udgangspunkt i et sommerhus på 80 kvadratmeter. Huset er belånt med realkreditlån, hvor de 60 procent er finansieret i sommerhuset, og de 40 procent er fundet i friværdien på familiens helårsbolig.
  • Udlejning indbringer gennemsnitligt 3500 kroner. pr. uge og foregår privat efter bundfradragsmetoden, hvor ejeren har et bundfradrag på 10.500 kr. om året. Den resterende lejeindtægt beskattes med 60 procent.
  • I sommerhuset årlige omkostninger er der medtaget gebyrer til køb og optagelse af lån samt ejendomsskat, grundskyld, vedligeholdelse og anslåede vedligeholdelsesudgifter.

Kilde: Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit

 

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.