Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Se alle nyheder

16. mar. 2016

Lav boligbyrde giver plads til førstegangskøbere

De lave boligudgifter gør det attraktivt for førstegangskøbere at træde ind på boligmarkedet. Det viser udregninger af boligbyrden foretaget af Nordea Kredit. 

De lave boligudgifter gør det attraktivt for førstegangskøbere at træde ind på boligmarkedet, viser beregninger fra Nordea Kredit. Foto: Colourbox

De lave boligudgifter gør det attraktivt for førstegangskøbere at træde ind på boligmarkedet, viser beregninger fra Nordea Kredit. Foto: Colourbox

Førstegangskøbere kan glæde sig over gode tider for det første boligkøb, for selv om boligpriserne er steget mange steder de seneste år, betaler nyslåede husejere stadig en lille del af deres indkomst for at dække boligudgifterne.

Det viser Nordea Kredits beregninger af den såkaldte boligbyrde, som er et udtryk for, hvor stor en del af indkomsten efter skat en parfamilie med gennemsnitsindkomster skal bruge til at betale regningen til bank, realkreditinstitut og ejendomsskatter.

”Boligbyrden er stadig meget lav på trods af det seneste års stigninger i boligpriserne mange steder i landet og en svagt stigende rente. Det betyder, at det er nemt for førstegangskøberne at komme ind på boligmarkedet”, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.

FAKTA OM BOLIGBYRDEN 

Boligbyrden måler, hvor stor en andel af indkomsten efter skat en gennemsnitlig parfamilie skal betale for at afdrage og forrente sit boliglån og betale sine boligskatter, hvis de gerne vil købe et gennemsnitligt hus på 140 m2 i de enkelte regioner. Det antages, at huset finansieres med et realkreditlån på 80 procent, og et banklån på 20 procent, og at lånene afdrages over 30 år. 

Stadig plads til drømmene

Der er dog store regionale forskelle på, hvor meget boligkøberne skal bruge af deres disponible indkomst for at eje en bolig. I Region Hovedstaden er boligbyrden på 47 procent, hvis køberne har valgt et fastforrentet lån. Tilbage i 2008 var den oppe på knap 70 procent.

”I et historisk perspektiv er det stadig et godt tidspunkt for førstegangskøbere at kigge sig omkring efter en ejerbolig, og prisniveauet i Region Hovedstaden har længe været højere end i resten af landet. Derfor er det ikke kun procenttallet på boligbyrden, der er afgørende for det første boligkøb. Her spiller rente, udbud og efterspørgsel en lige så høj rolle”, Anne Mette Koch, der er kommerciel chef i danbolig a/s.

I de øvrige regioner ligger boligbyrden på mellem 20 og 25 procent. Derfor har førstegangskøbere i store dele af landet fortsat gode muligheder for at komme ind på boligmarkedet og samtidig have råd til noget af det sjove

”Mange førstegangskøbere prioriterer luft i økonomien. Der skal være råd til sommerferie, småbørnsforældre vil gerne have mulighed for at tage orlov, og nogle ønsker at gå på deltid. Det kan de lave boligudgifter give mulighed for”, siger Anne Mette Koch

Sikkerhed med fastforrentet lån

Hvis de nyslåede boligejere vil slippe for unødige panderynker og bekymringer, anbefaler boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, at førstegangskøberne vælger et fastforrentet lån, hvor der er sikkerhed for ydelsen i hele lånets løbetid.

”Hvis man vælger det variabelt forrentede lån, kan den fordel, man i øjeblikket får af den lave rente, ændre sig både hurtigt og mærkbart, hvis eller når renten på et tidspunkt stiger igen. Boligkøberne bør derfor huske på, at renten både kan være en god ven og en hård fjende”, siger hun.

På landsplan skal boligkøberne i øjeblikket bruge 28 procent af deres disponible indkomst på at eje en bolig, hvis de ønsker at træde ind på boligmarkedet med et 30-årigt fastforrentet lån. Det er væsentligt lavere end de 46 procent, der var nødvendig, da boligbyrden toppede i 2. kvartal 2008 på landsplan.

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.