Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Se alle nyheder

22. sep. 2016

Lav rente giver råd til mere bolig

De lave renter betyder ikke kun, at boligkøberne har råd til en dyrere bolig, men også at flere har mulighed for at låne til en ny bolig. Her kan du læse, hvad de lave renter konkret betyder for boligkøberne.

De lave renter betyder ikke kun, at boligkøberne har råd til en dyrere bolig, men også at flere har mulighed for at låne til en ny bolig. Foto: Ejerlejligheder i Kærholm - Engholmene til salg hos danbolig Islands Brygge

De lave renter betyder ikke kun, at boligkøberne har råd til en dyrere bolig, men også at flere har mulighed for at låne til en ny bolig. Foto: Ejerlejligheder i Kærholm - Engholmene til salg hos danbolig Islands Brygge

Der er i øjeblikket gode muligheder for at realisere drømmen om en ny bolig. Den lave rente gør det nemlig lettere at låne penge, og det er godt nyt for boligkøberne, forklarer boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

”De lave renter betyder ikke kun, at boligkøberne har råd til en dyrere bolig, men også at antallet af boligkøbere stiger. Nogle af de danskere, der gerne ville, men ikke tidligere har haft råd til at købe en ejerbolig, kan være med som følge af den lave rente,” siger hun.

I øjeblikket ligger den 30-årige realkreditrente på 2 procent. For 4,5 år siden var oppe på 4 procent, og for 8 år siden var den oppe på 7 procent. Nordea Kredit har derfor regnet på, hvad den nuværende lave rente betyder for køberne af en ny bolig.

Mere bolig med lav rente

”Hvis man eksempelvis har 10.000 kroner til husleje – altså udgifter til realkreditlån og banklån – når alle de faste udgifter er betalt, og der også er lagt lidt til side at leve for, vil man som udgangspunkt kunne blive kreditgodkendt til et hus, der koster 2,8 millioner kroner” siger Lise Nytoft Bergmann.

Da renten lå på 4 procent, kunne man for de samme 10.000 kroner kun blive kreditgodkendt til at købe et hus, der koster 2,4 millioner kroner. Det betyder med andre ord, at man for de samme penge kan låne 400.000 kroner mere som følge af de seneste års rentefald.

Har man i stedet 5.000 kroner til husleje, vil man som udgangspunkt kunne blive kreditgodkendt til et hus, der koster 1,4 millioner kroner. Da renten lå på 4 procent, kunne man for de samme 5.000 kroner låne 1,2 millioner kroner svarende til 200.000 kroner mindre end i dag.

Gode vilkår for købere og sælgere

”De lave renter har ikke kun givet flere mulighed for at realisere drømmen om en ejerbolig, men har også gjort det muligt at købe en lidt større bolig, som både passer til nuværende og fremtidige behov,” siger Anne Mette Koch, der er kommerciel chef hos danbolig a/s og tilføjer: 

”De lave renter er desuden en af de væsentlige forklaringer på, at boligpriserne igen stiger. De gunstige vilkår for køberne betyder derfor også, at det er en gunstigt tidspunkt at sælge” siger hun.

Fast rente giver tryghed

Hvis man som boligejer er bekymret for, hvad der vil ske med boligpriserne, hvis renter stiger igen, bør man ifølge Nordea Kredit vælge et fastforrentet lån. Det fastforrentede lån er nemlig karakteriseret ved at have en høj kursfølsomhed.

”Det betyder, at hvis renten stiger, så vil kursen falde, og derved kan man indfri sit lån for væsentligt færre penge, end det beløb man rent faktisk skylder. I den situation gør det ikke så meget, at man skal sælge sit hus med tab, hvis man til gengæld står med en gevinst på sit lån,” siger Lise Nytoft Bergmann.

”Det at kunne sikre sig 30 år frem i tiden og vide nøjagtigt, hvor store de månedlige renteudgifter er, giver tryghed for mange af de boligkøbere, som vores mæglere taler med. Og at man nu kan gøre det til en rente, der nok ikke bliver lavere, er en gave til boligejerne,” tilføjer Anne Mette Koch.

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.