Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Se alle nyheder

15. feb. 2016

Ny betalingsregel rammer boligkøberne

Reglen om at boligkøbere selv skal finansiere fem procent af købsværdien lægger en dæmper på købelysten. Det gælder i særlig grad blandt førstegangskøberne, viser en undersøgelse fra Nordea og danbolig.

Fra 1. november 2015 har boligkøberne selv skullet betale minimum fem procent af købsprisen for at få lov til at købe en ny bolig. Det har sat en dæmper på købelysten, viser en undersøgelse fra danbolig.

Fra 1. november 2015 har boligkøberne selv skullet betale minimum fem procent af købsprisen for at få lov til at købe en ny bolig. Det har sat en dæmper på købelysten, viser en undersøgelse fra danbolig.

Det er blevet sværere for danskerne at få boligdrømmene til at gå i opfyldelse. Sådan har det været siden november sidste år, hvor boligkøberne selv har skullet betale minimum fem procent af købsprisen for at få lov til at købe en ny bolig.

Det viser en undersøgelse blandt danboligs mæglere, hvor 64 procent svarer, at egenfinansieringsreglen har dæmpet den generelle aktivitet på boligmarkedet, mens 69 procent mener, at aktiviteten er faldet blandt førstegangskøberne.  

”Vores undersøgelse viser, at den nye 5 procent-regel har gjort køberne mere tilbageholdende. Det er tankevækkende, da mæglerne normalt har hånden tæt på den varme kogeplade, hvad udviklingen på boligmarkedet angår,” siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Faktaboks: Regel om 5 procent i udbetaling

  • Fra 1. november 2015 var det slut med at få finansieret hele sit boligkøb af bank og realkreditinstitut.
  • I stedet skal boligkøberne lægge ”en passende udbetaling af købssummen”. I praksis vil det sige minimum fem procent af købsprisen.
  • De nye regler står i bekendtgørelsen om god skik for finansielle virksomheder.

Køberne sparer op

Kravet om udbetaling rammer dog ikke lige hårdt over hele landet. I Storkøbenhavn og på Bornholm svarer 84 procent af mæglerne, at egenfinansieringsreglen dæmper handelsaktiviteten, mens det kun gælder for 33 procent af mæglerne i det nordsjællandske. 

”De fleste købere tager de nye regler i stiv arm. Mange vælger at udsætte købet, indtil de har sparet op til at kunne betale fem procent af købesummen. Andre ser sig om efter en bolig, der giver mulighed for at købe nu, men til en billigere pris,” siger Anne Mette Koch, der er kommerciel chef i danbolig og tilføjer:

”Med de generelt højere priser landet over er det sværere at leve op til finansieringsreglen. Specielt førstegangskøberne bliver udfordret, fordi de ikke har noget at handle med, som tilfældet er, når man allerede er en del af boligmarkedet,” siger hun.

Nordea Kredit forventer dog, at nedgangen i aktivteten på boligmarkedet som følge af finansieringsreglen vil være af midlertidig karakter, indtil de nye boligkøbere har haft tid til at planlægge deres økonomi efter den nye bestemmelse.

Huspriser stiger fortsat

Hvis man skal købe en bolig til 1,5 mio. kr., vil reglen om fem procent egenfinansiering betyde, at boligkøberne skal stille med godt 75.000 kr. Dertil kommer udgifter til advokat og øvrige udgifter i forbindelse med selve flytningen. Hvis boligen koster 2 mio. kr., er beløbet 100.000 kr.

”For mange boligkøbere tager det lang tid at spare et beløb af den størrelsesorden op, og eftersom 5 procent-reglen først blev vedtaget i juni 2015, betyder det, at nogle boligkøbere kan være kommet i klemme, fordi de ikke har haft tid nok til at indrette sig på den nye regel,” siger Lise Nytoft Bergmann.

Nordea Kredit forventer fortsat, at huspriserne på landsplan vil stige med knap 3 procent i 2016. Det er mindre end i 2015, hvor de foreløbige opgørelser tyder på en fremgang på ca. 7 procent, men betydeligt mere end man kan forvente i et normalt år, hvor inflationen forventes at ligge på omkring godt 1 procent.

Fakta om undersøgelsen

85 af danboligs indehavere har svaret på, hvordan de vurderer, at handelsaktiviteten generelt og blandt førstegangskøberne er blevet påvirket af reglen om 5 procent egenfinansiering ved boligkøb. Undersøgelsen er foretaget i perioden 18.-21. januar 2016 svarende til to en halv måned efter reglen trådte i kraft.

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.