Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Se alle nyheder

26. jan. 2016

Se årets højdespringere på boligmarkedet

Stigende huspriser og faldende salgstider satte dagsordenen for boligmarkedet i 2015. Det er positivt, at så mange boligejere oplever, at prisen på deres huse stiger, siger boligøkonom i Nordea Kredit. 

2015 blev et godt år for mange husejere, hvor knap 8 ud af 10 kommuner oplevede stigende huspriser.

2015 blev et godt år for mange husejere, hvor knap 8 ud af 10 kommuner oplevede stigende huspriser.

2015 blev et godt år for mange husejere. Knap 8 ud af 10 kommuner oplevede stigende huspriser i 2015. Året før var det kun husejerne i halvdelen af landets kommuner, der kunne glæde sig over en stigning. 

”Det er positivt, at så mange boligejere nu oplever, at prisen på deres huse stiger. De stigende priser betyder nemlig, at markedet løsner op, fordi mange af de potentielle boligkøbere, der hidtil har holdt sig tilbage i frygt for yderligere faldende priser, nu føler, at tidspunktet er det rette. Boligejere, der ønsker at sælge, kan glæde sig over, at det er blevet nemmere, mens boligejere, der ønsker at blive i deres bolig, kan glæde sig over, at friværdien vokser, og at de derfor bliver bedre polstrede,” forklarer boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann og fortsætter:

Finanskrisen er lagt bag os

”Man kan sige, at den udvikling, vi har oplevet de seneste tre år, hvor stadig flere kommuner er kommet i det gode selskab, hvad udviklingen i huspriserne angår, på sigt vil betyde, at tidevandet på boligmarkedet er ved at løfte alle bådene i havnen.”

Den konklusion nikker ejendomsmægler Søren Lauritsen genkendende til. Som indehaver af danbolig i Køge, Faxe og på Stevns, der har oplevet årets største prisstigning, har 2015 været noget særligt.

”Vi har dels oplevet, at priserne på Stevns og i Faxe, der jo faldt meget i kølvandet på finanskrisen i 2009, har løftet sig, så vi nu kan sige, at krisen er lagt bag os. Samtidig må vi konstatere, at ”ringe i vandet”-effekten har ramt os. Prisstigningerne i og omkring København har betydet, at køberne er villige til at flytte længere ud. Det mærker vi ved, at boligerne bliver hurtigere at få solgt, og at priserne er steget,” forklarer Søren Lauritsen. 

FAKTABOKS: ÅRETS HØJDESPRINGERE I 2015

Så meget steg huspriserne i de første tre kvartaler af 2015 sammenlignet med samme periode året før.

  1. Stevns: 17 %
  2. Kerteminde:17%
  3. Faxe: 16%
  4. Morsø:16%
  5. Gladsaxe:14%
  6. Frederiksberg:14%
  7. Lejre: 13%
  8. København: 12%
  9. Hvidovre: 12%
  10. Billund: 12%

Kilde: Nordea Kredit, Realkreditrådet og Realkreditforeningen

2015 gav øget købelyst

”Det, der har overrasket ham og kollegerne mest i 2015 er stigningen i danskernes købelyst. Det var mærkbart allerede ved årsskiftet og kan blandt andet forklares med det markante rentefald, der gjorde det muligt at få et fast forrentet obligationslån til 2 procent, mens renten på de korte boliglån blev decideret negativ.”

”Der blev med et lukket op for en opsparet købelyst. For os har det betydet, at vi har lukket 27 procent flere handler i 2015 end først budgetteret. Det har gjort det til et travlt år,” fortæller Søren Lauritsen.

Hos ejendomsmægler Jan Persson i Allerød har man også mærket til den øgede købelyst specielt i starten af året, hvor mægleren oplevede mere end fuldt hus ved åbent hus-arrangementerne.

”Vi oplevede en kanonstart på året, der har resulteret i et mersalg i butikken i Allerød på 20 procent. Det var uforudsigeligt for os, men igen er det en konsekvens af lav rente og prisstigninger i og omkring hovedstaden, der så gør os attraktive – og dermed får vores salgstid ned,” fortæller Jan Persson.  

Beliggenhed, beliggenhed, energimærkning
I Allerød har man samtidig set en ny og uventet tendens i forhold til energimærkningen.

Fald i olieprisen har betydet, at det, der ellers var et tydeligt mønster, nemlig at købere skelede meget til energimærkningen, før de skrev under, nu er knap så udbredt.

”Mange af vores kunder er ingeniører, jurister eller finansfolk. De har fingeren på pulsen i forhold til, hvor markedet går hen, og det er tydeligt at mærke, at deres adfærdsmønster er ændret på grund af prisfaldet på energimarkedet. De tør nu i højere grad kaste sig over et hus, der ikke er optimalt rent energimæssigt. Jeg er sikker på, denne trend kun er noget, vi vil se midlertidigt og inden for en særlig målgruppe, men overraskende er det under alle omstændigheder,” siger Jan Persson. 

Og der er noget om snakken. Hos Søren Lauritsen er energimærkningen fortsat vigtig.

”Allerede i 2014 var energimærkningen vigtig for køber. Det er bare blevet endnu vigtigere i 2015. Køberne ved, de nemt kan spare 10.000 kroner om året på et godt isoleret hus. Derfor hedder det ikke længere. ”Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed”, men ”beliggenhed, beliggenhed, energimærkning”,” fortæller danbolig-mægler Søren Lauritsen.

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.