Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Se alle nyheder

14. jul. 2017

Energimærke kan snyde boligkøbere

Hvis du vil være sikker på en lav varmeregning, er det ikke nok at kaste et hurtigt blik på energimærket. Her kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på.

© Colourbox

© Colourbox

Boligkøbere kan ikke nøjes med at kaste et hurtigt blik på energimærket i en salgsannonce, hvis de vil være sikre på en lav varmeregning. En bolig med energimærket A garanterer nemlig ikke en lille varmeregning, og det glemmer nogle boligkøbere, fortæller boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

”Energimærket gør det nemmere for boligkøbere at vurdere, hvilken energimæssig tilstand en ejendom er i, inden de underskriver købsaftalen. Men det er vigtigt at huske på, at energimærket kun fortæller noget om husets energiforbrug, og ikke om størrelsen på varmeregningen,” siger hun.

Som hovedregel er det lovpligtigt at få udarbejdet et energimærke, og de seneste år har energimærket også skulle fremgå, når boligen bliver annonceret.

Hold øje med energikilden

Energimærket fastsættes ved at vurdere, hvor stort energiforbruget er i form af fjernvarme, el-opvarmning, olie eller naturgas ud fra husets isolering, vinduer, varmeinstallation mv. Først herefter estimeres den konkrete varmeregning.

”Det betyder med andre ord, at man kan have to huse med samme energimærke, men med ret forskellig varmeregning, fordi prisen på 1 kWh ikke er ens på el, olie og naturgas. Samtidig er der stor forskel på, hvad 1 kWh koster hos de enkelte fjernvarmeværker,” siger Lise Nytoft Bergmann.

Udsving i varmeudgifter

Det kan betyde, at et godt isoleret hus med energimærke B, der opvarmes med el, kan eksempelvis have en højere varmeregning end et ringere isoleret hus, der har energimærke D og fjernvarme.

”Forskellen skyldes priserne på varmekilderne, og derfor er det ikke nok, at man kun kigger på energimærket. I stedet er det vigtigt at kigge på den energirapport, der ligger bag den pågældende boligs energimærke,” siger Per Bie, administrerende direktør i danbolig a/s, og tilføjer:

”Ejendomsmægleren er i besiddelse af den fulde energirapport, og den kan i de fleste tilfælde også downloades fra mæglerens hjemmeside,” siger han.

Snak med banken

”Derudover bør man som boligkøber huske på, at man normalt kan låne flere penge, hvis man finder et hus med lav energiregning. Det gælder også, selv om man allerede har været i banken og fået udarbejdet et boligkøbsbevis,” siger Lise Nytoft Bergmann.

Boligkøbsbeviset tager udgangspunkt i en gennemsnitlig bolig, og eftersom det langt fra er alle boliger, der passer ind i kategorien gennemsnitlig, bør man som køber stadig forholde sig kritisk til andre faktorer end kun prisen på den pågældende ejendom. Det forklarer Lise Nytoft Bergmann:

”Det betyder, at hvis man vil være sikker på at vælge den bedst mulige bolig til budgettet, bør man ikke kun skele til prisskiltet, men også til energirapporten. I mange tilfælde vil man nemlig få et ja i banken, hvis man møder op med en købsaftale på et lidt dyrere hus, der til gengæld ikke koster så meget at varme op.”

 

Hvad er energimærket

Energimærket gør det nemmere for boligkøberne at vurdere, hvilken energimæssig forfatning en ejendom er i, inden de underskriver købskontrakten. Men det det er vigtigt at huske på, at energimærket kun fortæller noget om husets energiforbrug – ikke om størrelsen på varmeregningen.

Energimærket fastsættes ved at vurdere, hvor stort energiforbrug i form af kWh (fjernvarme og el-opvarmning), liter olie eller m2 naturgas, man kan forvente ud fra husets isolering, vinduer, varmeinstallation mv. Først herefter estimeres den konkrete varmeregning.

Det betyder, at man kan have to huse med samme energimærke - men med ret forskellig varmeregning. Simpelthen fordi prisen på 1 kWh ikke er ens på tværs af de forskellige energikilder, som fx el, olie og naturgas. Samtidigt er der stor forskel på, hvad 1 kWh koster hos de enkelte fjernvarmeværker.

Kilde: Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit

 

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.