Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Se alle nyheder

27. apr. 2017

Købere får billigt sommerhus med en flexbolig

Prisen på sommerhuse får mange til at lægge drømmen om en fritidsbolig på hylden. Nordea Kredit har derfor undersøgt, hvad køberne sparer ved at købe en flexbolig frem for et sommerhus.

© Shutterstock

© Shutterstock

Mange drømmer om fuglefløjt, sand under tæerne og afslapning i et sommerhus, men priserne får nogle af de potentielle købere til at lægge sommerhusdrømmen på hylden. Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit har derfor regnet på, hvad køberne sparer ved at købe en flexbolig frem for et sommerhus.

”Flexboligen er en gevinst for de danskere, der gerne vil have et fritidshus i flotte omgivelser uden at betale en høj pris for det. For i modsætning til traditionelle sommerhuse behøver en flexbolig ikke koste det store,” siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann. 

Flexboligloven gør det muligt for danskerne at købe et helårshus, uden at de skal bo i det hele året. I stedet kan de spørge kommunen om lov til at bruge huset som fritidsbolig og dermed slippe for den normale bopælspligt.

Indfri drømmen med flexbolig

I en kommune som Odsherred koster et helårshus på 100 kvadratmeter i gennemsnit 693.000 kroner. Vælger man i stedet et traditionelt sommerhus, koster det 1.383.000 kroner. Det betyder med andre ord, at køberne i Odsherred sparer 690.000 kroner ved at købe helårshuset og bruge det som flexbolig.

”Det er en væsentlig prisforskel, som giver mange mulighed for at indfri drømmen om en fritidsbolig. Samtidig har flexboliger den fordel, at de ofte er bedre isoleret end gængse sommerhuse, fordi de oprindeligt er bygget som helårsboliger,” siger Per Bie, der er adm. direktør i danbolig a/s.

Ifølge lovgivningen kan flexboligen bruges på lige fod med øvrige fritidshuse. Det betyder, at man må bo der hele sommeren, mens man i vinterhalvåret må bruge flexboligen til kortere ophold af højest 3-4 ugers varighed og højest 13 uger i alt.

Flexboliger skaber liv

I de fleste tilfælde er det nemt at få kommunen til at tage stilling til en potentiel flexbolig. Ofte kan de formelle dele klares på under en uge, og ejendomsmægleren har normalt et godt kendskab til, hvordan man gør i den enkelte kommune.

”Vi er i dialog med mange købere, som har et ønske om en fritidsbolig, hvor de kan slappe af og nyde naturen sammen med venner og familie. I en sådan situation kan en flexbolig være den ideelle løsning,” siger Per Bie.

”Og fordelen for naboerne er, at flexboliger er med til at skabe liv i ellers stille områder, samtidig med at der ofte falder lidt opgaver af både til den lokale bager og den lokale håndværker. Den forholdsvist nye lov er så at sige en win-win-situation for mange,” tilføjer Lise Nytoft Bergmann.

Kommunerne har siden starten af 2016 haft mulighed for at lade flexbolig-tilladelsen følge boligen. Tilladelsen til at bruge boligen som flexbolig gælder derfor frem til det tidspunkt, hvor der igen tilmeldes personer på adressen. 

Så meget sparer du på en flexbolig i din sommerhuskommune

Kilde: Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit

 

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.