Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Se alle nyheder

30. nov. 2018

Boligejere skyder genvej til stor formue

Hvis man drømmer om at have penge på kistebunden, kan en ejerbolig være en god investering. Nordea Kredit har regnet på, hvor meget boligejerne kan afdrage på 5, 10 og 20 år.

© danbolig

© danbolig

Det giver ofte plus på kontoen at være boligejer i stedet for lejer. For i modsætning til en lejebolig, hvor huslejen går til udlejer, vil en del af de penge, man betaler for at bo i ejerbolig, gå til boligejeren selv i form af månedlige afdrag. Nordea Kredit har regnet på, hvor meget boligejerne kan afdrage på 5, 10 og 20 år.

På landsplan kan man på 5 år afdrage 131.000 kroner, hvis man køber et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter til 1,9 mio. kroner og finansierer købet med 80 procent fastforrentet realkreditlån, 15 procent banklån og en udbetaling på 5 procent.

”Over årene kommer opsparingen op på et ganske stort beløb, og kommer man tidligt ind på boligmarkedet i stedet for at sidde til leje i mange år, kan den oparbejdede friværdi betyde, at man kommer på den grønne gren i stedet for at være grøn af misundelse,” siger Per Bie, adm. direktør i danbolig a/s.

Boliglånsberegner: Hvad koster det at låne til køb af bolig?

Beregningerne fra Nordea Kredit gælder, hvis man starter ud med 10 afdragsfrie år på realkreditlånet for at bruge de sparede afdrag til at komme hurtigere af med banklånet.

Boligformuen vokser

Når man har ejet sin bolig i 10 år, vil de samlede afdrag på et gennemsnitligt hus på landsplan være oppe på 296.000 kroner og efter 20 år 1.011.000 kroner. Boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann påpeger desuden, at den faktiske boligformue normalt vil være endnu større:
 
”Boligpriserne kan både stige og falde, men over en længere periode vil de normalt gå op, også selv om man fraregner inflationen, som ikke kan betragtes som en egentlig gevinst. Historisk har husejerne fået et gennemsnitligt afkast på 3 procent om året, som de kan lægge oven i den friværdi, de selv har opbygget i form af deres kvartalsvise afdrag. Det bliver til mange penge, hvis man ejer huset i mange år.”

Førstegangskøber: Sådan får du råd til en fed ejerbolig

”Når man først én gang har været boligejer, er man ofte også bedre rustet til at købe bolig nummer to, fordi man allerede har noget på kistebunden. Det gør det nemmere at købe den bolig, der kan indfri ens ønsker til mere plads eller bedre beliggenhed,” Per Bie.

Automatiske afdrag

I dag bor cirka hver anden dansker i ejerbolig. De danskere, der er en del af boligmarkedet, er ofte i besiddelse af en stor formue og har en god friværdi at trække på.

”Det er ofte lidt dyrere at bo i en ejerbolig end en lejebolig, og derfor vil mange have mulighed for at spare op ved siden af, hvis de vælger at bo til leje. Men i modsætning til en ejerbolig er det ikke noget, der sker af sig selv. Når man bor i en ejerbolig, kommer de første 10 års afdrag normalt af sig selv, for der skal man af med banklånet,” siger Lise Nytoft Bergmann.

Find dit nye nabolag på boligsitet Vores Nabolag

I beregningen af afdragenes størrelse er der taget udgangspunkt i et fastforrentet lån, men fordi renten i øjeblikket er lav, vil man afdrage mere, hvis man i steder vælger et variabelt forrentet lån. Til gengæld er der risiko for, at renten stiger på et senere tidspunkt.

Beregningerne er lavet af boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit. I beregningerne af afdragenes størrelse er der taget udgangspunkt i et fastforrentet lån, hvor huset er finansieret med 80 procent fastforrentet realkreditlån, 15 procent banklån og en udbetaling på 5 procent.

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.