Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Se alle nyheder

22. feb. 2018

Boligkøbere jagter større huse

Store huse står højt på ønskelisten, når boligkøberne er på udkig efter den nye bolig. Her kan du se, hvor store huse der købes i dit område.

© danbolig

© danbolig

Boligkøbere over hele landet går mindre og mindre på kompromis med størrelsen, når jagten på den nye bolig sætter ind. Det viser beregninger af, hvor store huse vi køber, som kommer fra Danmarks Statistik, Realkreditrådet og Nordea Kredit. 

Det seneste år har det gennemsnitlige solgte hus på landsplan været 169 kvadratmeter, mens gennemsnittet for 10 år siden var 133 kvadratmeter. Huskøberne har med andre ord fået 36 kvadratmeter mere at brede sig på.

”Stigningen skyldes både, at de store huse sælger godt, men også at der bygges stadig større huse. Når der skyder et nyt hus op, er der ofte tale om et stort et af slagsen, mens det modsatte gør sig gældende, når der rives et ældre hus ned,” siger Per Bie, administrerende direktør i danbolig a/s

Store huse er populære

Men store huse kræver også en stor pengepung. I øjeblikket er det dog nemmere at føre drømmen ud i livet, end det har været tidligere, forklarer boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit. 

”Prisfaldene på boligmarkedet i slutningen af 00’erne og starten af 10’erne kombineret med de i øjeblikket meget lave renter gør det billigere at være førstegangskøber, og den fordel veksler mange boligkøbere til flere kvadratmeter,” siger hun og tilføjer:

”Når danskerne efterspørger større huse, så skyldes det ikke, at vores pladsbehov har ændret sig markant de seneste år, men derimod at vores velfærd er vokset, og at det er blevet økonomisk mere overkommeligt at gå efter en stor bolig de fleste steder i landet,” siger Lise Nytoft Bergmann.

Få kabalen til at gå op

Den betragtning er Per Bie enig i. Han forklarer også, at der findes mange familier med dine, mine og vores børn, og det skaber behov for flere værelser, hvis alle i familien skal have lidt privatliv.

”Det er ikke altid muligt at få kabalen til at gå op, men hvis køberne kan vælge, står det højt på ønskelisten. Vi møder ofte familier, der er på jagt efter et rummeligt hus, og samtidig ønsker mange mindre familier et kontor eller gæsteværelse, hvis det kan rummes inden for det månedlige budget,” siger han.

”Interessen for de store huse kan også være godt for familiens budget på længere sigt, fordi man typisk kan blive i et større hus i flere år. Men det kræver, at budgettet hænger sammen, så familien ikke starter med flere års økonomisk strækmarch for at få råd til flere kvadratmeter,” tilføjer Lise Nytoft Bergmann.

Alle kvadratmeter tæller

Det kan lyde som om, at der er solgt mange store huse, når et gennemsnitligt hus er 169 kvadratmeter. Men når man opgør husenes størrelse i statistikkerne, tæller alle boligkvadratmetre med.

Desuden medregnes 40 procent af kælderarealet, 15 procent af en udestue samt en mindre del af tagetage, garager, udhuse og carporte afhængig af arealets kvalitet.

Kilde: Nordea Kredit, Danmarks Statistik og Realkreditrådet

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.