Få gratis vurdering

Måske din bolig også er steget i værdi?

0

0 projektsalg

Find købere

Tjek salgsprisen

Se alle nyheder

09. nov. 2018

Første huskøb: Så meget af lønnen går til boligudgifter

Selv om boligpriserne er steget de seneste år, er det stadig attraktivt at være førstegangskøber. Det viser en beregning over boligbyrden, som Nordea Kredit har udarbejdet.

© danbolig

© danbolig

Døren til boligmarkedet er stadig åben for mange førstegangskøbere, for selvom boligpriserne er steget i store dele af landet de seneste år, skal nyslåede husejere stadig bruge en mindre del af deres indkomst end tidligere for at dække boligudgifterne.

Det viser Nordea Kredits beregning af boligbyrden, som er et udtryk for, hvor stor en del af den disponible indkomst efter skat, som en førstegangskøberfamilie skal bruge på at betale regningen til bank, realkreditinstitut og ejendomsskatter, hvis de vil købe et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter.  

Førstegangskøber: Sådan får du råd til en ejerbolig

”Det er positivt for boligkøberne, og når omkostningerne ved at bo ikke er alt for høje, kan flere familier få en fod indenfor på boligmarkedet,” siger Per Bie, administrerende direktør i danbolig a/s.

Billigt for førstegangskøbere

På landsplan bruger en førstegangskøberfamilie 26 procent af deres disponible indkomst efter skat på at bo i huset, hvis de selv har sparet 5 procent op til udbetalingen og finansierer resten af det nyindkøbte hus med 80 procent realkreditlån og 15 procent banklån.

Tjekliste: Sådan kommer du i gang med dit boligkøb

”Selv om boligbyrden har været lidt lavere end i dag, er der stadig tale om et attraktivt marked for førstegangskøberne, hvor man ikke behøver at leve af rugbrødsmadder og pasta, selv om man træder ind på boligmarkedet,” siger Lise Nytoft Bergmann og uddyber:

”Boligpriserne er steget de seneste år og det samme er grundskylden for et gennemsnitligt hus. Det gør det dyrere at komme ind på boligmarkedet, men fordi renten er faldet, og fordi de fleste familier også har fået en lidt større løncheck, er det stadig billigt at være førstegangskøber,” siger hun.

Frihed i hverdagen

På landsplan toppede boligbyrden tilbage i andet kvartal 2008, hvor 43 procent af den disponible indkomst gik til at dække boligudgifterne, mens boligbyrden i dag er nede på 26 procent.

”Mange købere ønsker ikke kun et lækkert hus, men også en familievenlig bil og et budget, som giver mulighed for en lille smule frihed i hverdagen. Det kan en del købere få, og det er en af forklaringerne på, at der i øjeblikket sælges mange huse,” siger Per Bie.

Hvilke krav stiller banken i forbindelse med et boligkøb

Beregningerne af boligbyrden er lavet med udgangspunkt i et 30-årigt fastforrentet lån med afdrag. De forbrugsafhængige udgifter som vand, varme og el mv. er ikke medregnet, da de afhænger af den enkelte familie og det enkelte hus.

Kilde: Beregninger af boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit

 

 

 

 

ADVARSEL: Din browser er ikke opdateret, og understøtter ikke moderne web-standarder. Vi kan derfor ikke garantere at oplevelsen af danbolig.dk bliver korrekt. Klik her for at læse mere og opdater til en nyere browser.