11. okt. 2018
Ny andelsboliglov: Hvad betyder den for dig?
1. juli trådte en ny andelsboliglov i kraft, der har til formål at gøre andelsboligmarkedet mere robust og sikkert. Se her, hvad loven betyder for dig og andelsboligmarkedet.

© danbolig
Den nye andelsboliglov rummer 16 tiltag, der alle har til formål at gøre markedet for andelsboliger mere robust og dermed mere sikkert for dig, der enten bor i en andelsbolig eller overvejer at købe én. Nordea giver her et overblik over de væsentligste tiltag.
1: Krav om egenfinansiering på fem procent
Køber du en andelsbolig i en eksisterende andelsboligforening, skal du selv stille med mindst fem procent af finansieringen. Formålet er at polstre andelsboligejere, så de bedre kan modstå udsving i priserne. En lignende regel har siden 1. november 2015 været gældende ved køb af ejerlejligheder og huse.
Ansøg om et gratis lånebevis til køb af andelsbolig
2: Nye regler for valurvurdering
Værdien på en andelsbolig kan fastsættes efter tre forskellige metoder:
- Anskaffelsesprisen
- Den offentlige ejendomsvurdering
- En valuarvurdering, der svarer til den kontante handelsværdi som udlejningsejendom.
Med suspenderingen af de offentlige ejendomsvurderinger har stadig flere foreninger valgt at få deres ejendomme vurderet af en valuar. Valuarvurderingerne har dog til tider fået kritik for at variere for meget på tværs af ejendomme og byer.
Med de nye regler skal valuarerne leve op til et kodeks opstillet af Dansk Ejendomsmæglerforening. Regelsættet gælder for alle valuarer, uanset om de er medlemmer af bestemte brancheforeninger eller ej. Formålet er at sikre mere retvisende vurderinger og undgå urealistisk høje andelskroner.
De nye regler gælder for alle vurderinger foretaget efter 1. oktober 2018.
Skal du sælge din andelsbolig? Få hjælp af en ejendomsmægler
3: Skærpede krav til nye foreninger
For at sikre en sundere økonomi i nystiftede andelsboligforeninger, og dermed mindske risikoen for konkurser, stiller loven en række skærpede krav. Kravene omfatter blandt andet:
- En begrænsning af muligheden for afdragsfrihed og krav om egenfinansiering af mindst fem procent af foreningens købesum. Begge dele skal sikre en bedre polstring mod udsving i andelsprisen
- Krav om udarbejdelse og løbende opdatering af en vedligeholdelsesplan, der skal give et bedre indblik i eventuelle huslejestigninger
- Krav om at foreningens stiftelsesbudget dækker en periode på mindst 15 år.
4: Nye krav til bestyrelsen
Bestyrelsens opgaver og ansvar tydeliggøres – blandt andet i forhold til nøgletalsoplysninger på generalforsamlingen. Formålet er at give andelshaverne bedre information om ændringer i foreningens økonomi – eksempelvis ved udløb af afdragsfrihed på foreningens lån eller forud for større renoveringsprojekter.
5: Bekæmpelse af penge under bordet
Endelig nedsættes der med loven en arbejdsgruppe, der skal undersøge omfanget af sorte penge under bordet ved handel med andelsboliger. Gruppen skal samtidig se på behovet for nye initiativer.
Beregn, hvad du kan købe andelsbolig for