11. jul. 2018
Sommerhuse med usynlige ejere
Hver fjerde voksne dansker uden fritidsbolig drømmer om deres eget fristed, viser nye tal. Læs analysen af tallene fra Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen.

Af Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea © Nordea
Hver femte husstand har helt eller delvist egen fritidsbolig. 15 procent har en her i landet og 6 procent har en i udlandet. Hver fjerde voksne dansker uden fritidsbolig drømmer om én, som ofte skal ligge i udlandet. Vi bruger typisk fritidsboligen 30 dage om året. Det viser en ny måling, som YouGov har udført for Nordea.
Danmarks Statistiks tal viser, at der ligger omkring 220.000 sommerhuse i Danmark. 15 procent af de danske husstande ejer helt eller delvist en fritidsbolig. Det svarer til 400.000 husstande med ’egen’ fritidsbolig i Danmark, hvis de selv skal sige det.
Sommerhusberegner: Så meget kan du låne
En af fem husstande har egen fritidsbolig, når de selv skal sige det
Når flere svarer ’ja’, end der er huse, dækker det dels over, at mange fritidshuse ejes i lige sameje mellem to ejere, dels at en del voksne børn har stærke ejerfornemmelser for en fritidsbolig, som ifølge Tingbogen ejes af deres forældre eller svigerforældre. Det betyder, at de har mulighed for at bruge huset, som var det deres eget. Man kan kalde det familiebaseret deleøkonomi.
For 160.000 husstande ligger fritidsboligen i udlandet. Der findes ikke officielle tal. Men tallet dækker bredt over både timeshare boligen, man kun har adgang til en uge om året, og til huset man ejer fuldt året rundt. Det er især husstande med en høj indkomst, der har egen fritidsbolig.
Hver fjerde voksne dansker uden fritidsbolig drømmer om én
Mange, 900.000 voksne danskere uden fritidsbolig, drømmer om at få deres egen. Halvdelen drømmer om et sommerhus i Danmark, mens lige så mange drømmer om fritidsbolig med adresse i udlandet.
Og selvom danskerne drømmer store drømme om fritidsboliger i udlandet, ender det med et sommerhus ved en dansk strand. Målingen viser, at det især er dem med børn, som drømmer om egen fritidsbolig.
Se de mange sommerhuse til salg her
Danskerne bruger typisk deres fritidsbolig en måned om året
De med fritidsbolig bruger den typisk kun en måned om året eller 30 dage. Er du 55 år eller ældre, er du storforbruger af din fritidsbolig og er der typisk i 50 dage hvert år.
De med fritidsbolig, bruger den typisk kun en måned om året eller 30 dage. Er du 55 år eller ældre, er du storforbruger af din fritidsbolig og er der typisk i 50 dage hvert år. Det samme gælder alle dem, der bevidst vælger at holde deres sommer i Danmark, når vejret er bedst.
Seniorer dominerer ejermarkedet af fritidsboliger. Målingen sammenholdt med andre tal tyder på, at en del børnefamilier har adgang til at bruge forældre eller svigerforældres fritidsbolig. Børnefamilierne tilbringer typisk i 22 dage om året i fritidsboligen. Samlet set bruges hver eneste fritidsbolig altså mere, end man tror.
Kun omkring hver femte holder hele sommerferien i fritidsboligen
Selvom man har en fritidsbolig, er det ikke ensbetydende med, at man holder hele sin sommerferie der. Det gælder for bare 22 procent. Det mest almindelige er, at man som 52 procent af fritidshusejerne både er i sit sommerhus og andre steder. Hver tiende holder slet ikke sommerferie i deres fritidsbolig.
Køber man sommerhus, er det ikke enten eller. For de fleste er det både og, så man har et fritidshus, som man er i noget af ferien, og så kommer man også på ferie i udlandet.
Hvad koster drømmen om em fritidsbolig?
Vil man købe et sommerhus i Danmark til 1,2 mio. kroner, koster det 6.500 - 7.300 kroner hver måned, hvis købet er fuldt lånefinansieret. Vælger man at leje huset ud gennem tredjemand efter de nye regler, er udgiften 3.000 kroner lavere hver måned.
Vil du læse flere nyheder fra boligmarkedet?
Tilmeld dig danboligs nyhedsbrev her.
Tilmeld dig Nordea Kredits nyhedsbrev her.