Boligkøbere får flere varer på hylderne

Udbuddet af boliger til salg har længe været historisk lavt, men nu er kurven så småt begyndt at vende. Det viser de seneste tal fra Finans Danmarks boligudbudsstatistik for august måned.

danbolig mægler ved butiksudstilling

De seneste tal fra Finans Danmark viser, at udbuddet af villaer og rækkehuse er på landsplan vokset med 5 procent siden maj måned, og selvom det ikke lyder af meget, så kan det være begyndelsen på enden af en periode med rekordlavt udbud.

”Udbuddet af boliger har været meget lavt under corona, men kurven er så småt begyndt at vende. Det er stadig under det normale niveau, men det stigende udbud sender et signal om, at antallet af købere og sælger nærmer sig hinanden,” siger Per Bie, administrerende direktør i danbolig a/s.

Blød landing på boligmarkedet

Selvom tallene fra Finans Danmark tyder på, at antallet af huse til salg er begyndt at stige igen, ligger det stadig i den lave ende. Til sammenligning var udbuddet i august måned 18 procent lavere end samme tid sidste år, mens det er 31 procent under det historiske gennemsnit fra 2004 til i dag.

”Det er positivt at se en stigning i antallet af boliger til salg, da det er et tegn på, at boligmarkedet er på vej mod en normalisering oven på en meget hektisk periode. Antallet af udbudte boliger er stadig under gennemsnittet, men tallene vidner om, at vi er på vej mod mere rolige tilstande,” siger Per Bie.

Den største stigning i udbuddet af villaer og rækkehuse er sket i Østjylland, hvor antallet af boliger til salg er vokset med 20 procent. I Nordsjælland er udbuddet vokset med 19 procent, mens det går langsommere i Nordjylland, hvor udbuddet kun er steget med 1 procent i samme periode.

udvikling i udbudte parcel-og rækkehuse

Landsdele Ændring 3 mdr. Ændring 1 år Forskel historisk gns. 
København by 12% -26% -51%
Københavns omegn 7% -26% -51%
Nordsjælland 19% -30% -51%
Bornholm 12% -20% -63%
Østsjælland 20% -27% -47%
Vest og Sydsjælland 5% -21% -39%
Fyn 2% -18% -29%
Sydjylland 2% -17% -28%
Østjylland 9% -14% -28%
Vestjylland 4% -9% -18%
Nordjylland 1% -14% -16%
Hele landet 5% -18% -31%

Kilde: Finans Danmark og Nordea Kredit

Stigende udbud er vendepunkt

Geografisk er der dermed store forskelle på udviklingen i udbuddet, men alle landsdele kan glæde sig over, at der er sket en stigning siden maj måned. Nordea Kredits boligøkonom Lise Nytoft Bergmann peger på, at udviklingen i udbuddet kan være et vendepunkt for boligmarkedet.

”Selvom vi på landsplan kun ser en lille stigning i udbuddet af villaer og rækkehuse, så indikerer det, at boligmarkedet stille og roligt er ved at bremse op. Et stigende udbud kan forhåbentlig være startskuddet til en mere normal situation på boligmarkedet,” siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann.

På landsplan er udbuddet af parcel og rækkehuse steget med 5 procent de seneste tre måneder. Sammenlignet med august måned sidste år er udbuddet dog fortsat 18 procent lavere, mens det er 31 procent lavere end det historiske gennemsnit.