Turbosalg: Så hurtigt bliver boligerne solgt

Boligkøberne skal være tidligt ude, hvis de vil sikre sig nøglerne til en ny bolig. Tal fra ejendomsmæglerkæden danbolig viser, at 42 procent af boligerne på landsplan ikke når at være til salg i mere end én måned, før der er fundet en ny ejer.

danbolig mægler fremviser sommerhus for par

Boligsøgende skal være tidligt ude, hvis de vil sikre sig nøglerne til en bolig. Det er konklusionen på en ny opgørelse over turbohandler fra ejendomsmæglerkæden danbolig, som viser en stor stigning i andelen af boliger, der bliver solgt inden for en enkelt måned.

I perioden januar til juli i år er 42 procent af boligerne på landsplan blevet solgt på mindre end en måned, mens 85 procent af boligerne har skiftet ejere inden for tre måneder. I samme periode sidste år blev 23 procent solgt inden for en måned.

”Forklaringen på den store andel af turbohandler skal findes i, at det seneste års høje handelsaktivitet har skabt stor efterspørgsel på boligmarkedet. Det har fået boligkøberne til at skrive hurtigere under på købsaftalen, når den rigtige bolig er kommet til salg,” siger Per Bie, administrerende direktør i danbolig a/s.

Turbohandler fordelt på landsdele

 

Salgstid
Landsdele
Indenfor 1 mdr. 2020 Indenfor 1. mdr. 2021 Indenfor 3. mdr 2020 Indenfor 3 mdr. 2021
Bornholm 26% 34% 67% 87%
Fyn 17% 35% 49% 83%
København by 23% 43% 64% 88%
Københavns omegn 26% 48% 58% 90%
Nordjylland 15% 34% 44% 81%
Nordsjælland 20% 42% 57% 85%
Sydjylland 22% 42% 50% 82%
Vest- og Sydsjælland 22% 37% 54% 85%
Vestjylland 22% 39% 48% 83%
Østjylland 25% 46% 59% 85%
Østsjælland 26% 47% 59% 88%
Hele landet 23% 42% 56% 85%
         

 

Kilde: Tal fra danbolig beregnet af boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit

Køberne slår hurtigt til

Den voldsomme stigning i andelen af turbohandler har også smittet af på priserne. På landsplan har de boliger, der bliver solgt inden for en måned, en gennemsnitlig kvadratmeterpris, som er 12 procent højere end de boliger, der ligger til salg i mere end en måned.

Det er som regel boliger, som er i god stand, og som har den helt rigtige beliggenhed, der sælges hurtigst. Derfor er turbohandlerne typisk kendetegnet ved højere kvadratmeterpriser end de øvrige boliger på markedet.

”I en lang periode har der været stor rift om boligerne og meget få boliger til salg, hvilket ikke har givet anledning til så store afslag, når den endelig pris på boligen skal forhandles mellem køber og sælger,” siger Per Bie.

Mere end udbudsprisen

Den øgede efterspørgsel efter de mest eftertragtede boliger har også medført, at køberne i stigende grad er villige til at betale mere end udbudsprisen. Tallene fra danbolig viser, at de boliger, som bliver solgt inden for en måned, i gennemsnit bliver handlet 0,6 procent over første udbudspris.

Ifølge boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann, er det et udtryk for en forøget købekraft blandt de boligsøgende.

”De lave renter samt den stigende beskæftigelse betyder, at det er billigt at låne, samt at flere kan blive kreditgodkendt. Dertil har de fleste danskere haft færre udgifter grundet coronapandemien, og potentielle købere har derfor haft lidt flere penge til deres rådighed,” siger Lise Nytoft Bergmann og tilføjer:

”Når den helt rigtige bolig kommer til salg, er køberne derfor villige til at slå hurtigt til og sikre sig drømmeboligen, før andre får fingrene i den.”