Energioptimering

Hvor og hvordan kan du lave forbedringer, som du kan se på varmeregningen og som på sigt kan forbedre din boligs energimærkning og værdi?

Hvad er energioptimering?

Energioptimeringer består af en række tiltag, der har til formål at gøre din bolig mere miljøvenlig ved at skrue ned for energiforbruget samtidig med, at du opnår en økonomisk besparelse.

Som boligejer kan der ofte være en stor fortjeneste i at energirenovere sin bolig. Har du lige købt din bolig, eller vil du gerne investere og forbedre din bolig over tid, kan det ofte betale sig fx at udskifte det gamle gas- eller oliefyr med en varmepumpe. Beregninger lavet af Energistyrelsen i 2023 viser, at for hvert energimærke din bolig bliver forbedret til, øger du i gennemsnit boligens værdi med 50.000kr. Derudover skaber energiforbedringer også et bedre indeklima og mindsker dit CO2-forbrug. 

Energioptimering af hus – Hvad kan du gøre?

Der er flere muligheder, hvis du vil spare på energiregningen over tid. For det første kan du sikre dig, at dit hus har mindst muligt energitab ved at udskifte forældede bygningsdele og sørge for en god isolering af huset. Foruden at mindske dit CO2 forbrug vil du også kunne skære en væsentlig procentdel af din energiregning årligt. Det kan fx gøres ved at udskifte døre og vinduer samt efterisolere boligens lofter, vægge og gulve.

For det andet kan du også optimere på husets varmekilde, hvilket fx kan være at skifte olie- eller naturgasfyr ud med en varmepumpe. Beregninger fra Nordea viser, at et gennemsnitligt hus på 140 m2 med et energimærke E vil kunne spare op til 20.000kr om året ved at installere en 12 KW varmepumpe, som i 2022 koster én engangspris på ca. 120.000kr. eksklusiv opsætning. Herudover vil man fra foråret 2023 kunne søge tilskud fra Energistyrelsens Varmepumpepulje på omkring 14.000 til 19.000 kr., der kan modregnes de 120.000kr. Det vil sige, at efter en kort årrække vil du have øget værdien af dit hus ved at installere en ny varmekilde og samtidig have tjent varmepumpen hjem. 

Ikke al renovering er energioptimering

Det er dog ikke alle typer renovering, som nødvendigvis også er en energioptimering. Det er derfor vigtigt, at du har dette for øje, før du vælger, hvor du investerer dine penge. Det kan ofte godt betale sig at rådføre sig med en rådgiver, som kan komme med konkrete forslag til, hvor du kan forbedre boligen med den største effekt.

Det kan i nogle tilfælde være andre renoveringer end energioptimeringer, der kan øge din boligs værdi i forbindelse med et boligsalg. Kontakt derfor altid din lokale mægler, hvis du overvejer at renovere eller energioptimere i forbindelse med salg af din bolig.

Energioptimering af gamle huse

Vælger man at gennemføre energiforbedringer, som står i en gældende energimærkningsrapport eller at gennemrenovere et ældre hus, er det muligt at ændre op til to eller tre energiklasser. Det vil især være ældre huse bygget før 1980, som vil kunne spare en del på energiforbruget, hvis disse ikke tidligere er blevet renoveret. Det skal ses i lyset af, at huse, der er bygget i en anden tid, ofte også er bygget under andre gældende bygningsreglementer.

At udføre energiforbedringer i et ældre hus kan være en bekostelig affære, men du har som boligejer flere muligheder for at få det finansieret. Du kan bl.a. optage lån i din boligs friværdi eller optage et lån til energiforbedringer. På Nordeas hjemmeside kan du finde meget mere information om dine muligheder for et lån til energiforbedringer

Tilskud til energiforbedringer

Foruden egen finansiering af energiforbedring, er det også muligt at søge tilskud fra Energistyrelsen til forbedringer, som kan optimere din boligs energiforbrug. Tilskuddene kan søges på sparenergi.dk, hvor du også kan holde øje med, hvornår den tilskudspulje, som er relevant for netop din ejendom, er åben. 

Har du spørgsmål eller vil du vide mere?

Med mere end 140 butikker er der altid en lokal mægler, som står klar til at rådgive dig og svare på dine spørgsmål.

Kender du værdien af din egen bolig?

Inden du træffer den endelige beslutning om at sætte din bolig til salg, vil du måske gerne vide, hvad du kan få for din bolig. Med BoligSkøn får du et statistisk beregnet skøn af din boligs værdi på et øjeblik ved at svare på 5 spørgsmål om boligens stand. Vil du have en præcis salgsvurdering, kan du få en af os - gratis og uforpligtende.