Friværdi

Hvad er friværdi? Bliv klogere på hvad friværdi er, og hvordan du kan øge den i din bolig.

Hvad er friværdi?

Friværdien i din bolig er forskellen mellem boligens aktuelle værdi og den gæld, du har i boligen til eventuelle bank- og realkreditlån. Man kan med andre ord sige, at friværdi er et udtryk for de penge, du ville få i hånden, hvis du solgte din bolig her og nu.

Ved at afdrage på dine lån – eller ved at boligpriserne stiger – øges friværdien i din bolig. Dog er boligmarkedet dynamisk, og boligpriserne kan gå både op og ned. Da friværdien beregnes ud fra boligens værdi på det aktuelle marked, kan friværdien ændre sig over tid.

Vil du have overblik over, hvad din bolig er værd lige nu og her? Så benyt BoligSkøn til at tjekke værdien på din bolig på kun et øjeblik og få et uforpligtigende skøn.

Øg friværdien i din bolig

Udover at afdrage på dit boliglån, så kan du som boligejer selv forsøge at påvirke din boligs friværdi i en positiv retning ved at fortage forbedringer og/eller renoveringer, der kan være med til at øge prisen.

Det kan fx være:

  • Energioptimering af boligen – udskiftning af tag og vinduer, hvis det kan gøre en forskel for varmeforbruget
  • Nytænkning af boligens rum, så de passer til de behov, køberne har – køkken/alrum eller et ekstra børneværelse

Det er dog vigtigt at huske på, at forbedringerne i sig selv ikke garanterer en øget friværdi, da det aktuelle marked også påvirker din boligs værdi.

Få derfor en vurdering af din bolig og en uformel snak med din lokale danbolig-mægler om, hvordan du kan øge værdien af netop din bolig i det aktuelle marked.

 

Friværdi – beregning, lån og muligheder

Som boligejer – hvad enten du ejer en ejer- eller andelsbolig – har du mulighed for at tage lån i din boligs friværdi til fx at udføre en række projekter på boligen, hjælpe dit barn på vej med et forældrekøb eller indfri drømmen om et sommerhus. Tal med din bank om, hvilke lånemuligheder du har.

Kender du værdien på din bolig, kan du benytte Nordeas værktøj til at beregne, hvad det koster dig at låne i friværdien i dit hus, din ejerlejlighed eller dit sommerhus.

Har du spørgsmål eller vil du vide mere?

Med mere end 140 butikker er der altid en lokal mægler, som står klar til at rådgive dig og svare på dine spørgsmål.

Kender du værdien af din egen bolig?

Inden du træffer den endelige beslutning om at sætte din bolig til salg, vil du måske gerne vide, hvad du kan få for din bolig. Med BoligSkøn får du et statistisk beregnet skøn af din boligs værdi på et øjeblik ved at svare på 5 spørgsmål om boligens stand. Vil du have en præcis salgsvurdering, kan du få en af os - gratis og uforpligtende.