ungt par kigger på ipad

Grundskyld og ejendoms­værdiskat

Som boligejer findes der to typer boligskat, du skal forholde dig til – grundskyld (ejendomsskat) og ejendomsværdiskat. Her på siden kan du få overblik over, hvad de to skatter dækker over, samt hvordan de beregnes og betales.

Grundskyld (ejendomsskat)

Grundskyld er kort sagt den skat, du som boligejer betaler for grundens værdi. Ofte bliver grundskyld også kaldet ejendomsskat, men det er altså to ord for det samme – nemlig den skat, du betaler for selve den grund, din bolig står på.

Fra og med 2024 opkræves grundskylden via din forskuds- og årsopgørelse. Der kan være stor forskel på, hvor meget du som boligejer betaler i grundskyld alt afhængig af, hvilken kommune du er bosat i, da det er den enkelte kommune, der fastsætter grundskyldspromillen.

Beregning af grundskyld

Grundskylden beregnes med udgangspunkt i Vurderingsstyrelsens (SKATs) vurdering af grundværdien – dvs. grundens værdi i ubebygget tilstand – og ud fra den grundskyldspromille, der er fastsat af kommunen.

Har din kommune fx en grundskyldspromille på 20, betyder det, at du som boligejer skal betale 20 promille (2 procent) af grundværdien i ejendomsskat.

Se din kommunale grundskyldspromille her.

Betaling af grundskyld – Ejendomsskattebillet

Betaling af grundskyld opkræves fra 2024 via din årsopgørelse.

Som ejer af en ejerlejlighed, en villa og andre helårsboliger samt sommerhuse betaler du grundskyld. Ejer du derimod en andelsbolig, er det andelsforeningen – og ikke dig som andelshaver - der opkræves grundskylden. Overvejer du at købe en andelsbolig, kan du læse mere om det her.

Ejendomsværdiskat

Hvor grundskyld er en skat, der opkræves for selve grunden, er ejendomsværdiskat en skat, du som boligejer betaler af din ejendomsværdi. Der er altså tale om en beskatning af værdien af din bolig.

Ejendomsværdiskatten betales til staten via din forskuds- og årsopgørelse og opkræves af alle, der ejer en ejerbolig, medmindre boligen er lejet ud erhvervsmæssigt. Der skal også betales ejendomsværdiskat af sommerhuse.

Beregning og betaling af ejendomsværdiskat

Som udgangspunkt udgør ejendomsværdiskatten 0,51 % af selve ejendomsværdien op til 11,5 mio. kr. før forsigtighedsprincippet og 9,2 mio. kr. efter forsigtighedsprincippet, hvorefter skatten stiger til 1,4 % af den overskydende del af beløbet.

Forsigtighedsprincippet er en del af boligskattereformen og betyder, at man skal trække 20 % fra sin ejendomsvurdering for at finde sin beskatningsværdi.

Der findes en række situationer, som udløser en nedsættelse af din ejendomsværdiskat. Læs om de 4 situationer, hvor du kan få nedslag i din ejendomsværdiskat på Vurderingsportalen.

Ejendomsværdiskatten betales via din forskudsopgørelse – og det er også i din forskuds- og årsopgørelse, at du kan se, hvad du betaler for din ejendom årligt.

Fremadrettet følger boligskatten værdien af din ejendom, så den stiger og falder i takt med din ejendomsvurdering.

Du kan læse mere om regler og beregning på Skatteministeriets hjemmeside eller på www.skat.dk.

Nye ejendomsvurderinger fra 2024

Vil du læse mere om de nye boligskatteregler i 2024, herunder skatterabat, indefrysningslån og klager over foreløbige ejendomsvurderinger, kan du læse mere i denne artikel; Nye boligskatteregler i 2024

Har du spørgsmål eller vil du vide mere?

Med mere end 140 butikker er der altid en lokal mægler, som står klar til at rådgive dig og svare på dine spørgsmål.

Kender du værdien af din egen bolig?

Inden du træffer den endelige beslutning om at sætte din bolig til salg, vil du måske gerne vide, hvad du kan få for din bolig. Med BoligSkøn får du et statistisk beregnet skøn af din boligs værdi på et øjeblik ved at svare på 5 spørgsmål om boligens stand. Vil du have en præcis salgsvurdering, kan du få en af os - gratis og uforpligtende.