Se din landsdel: Så meget kan du øge husets værdi med energiforbedringer

Energirigtige huse er ofte dyrere, men for førstegangskøberne kan en bolig med et lavere energimærke være vejen ind på boligmarkedet. Lån til energiforbedringer findes også til nye husejere uden friværdi.

Hvis man har forelsket sig i et hus med et lavere energimærke, behøver man ikke afskrive det af den grund. Nogle banker tilbyder nemlig lån til energiforbedringer uden at tage pant i boligen. Det betyder, at boligejerne har mulighed for at få et lån, selv hvis der mangler friværdi i boligen.

Mange gange tjener en energirenovering hurtigt sig selv hjem igen, og derved kan besparelsen fra energirenoveringen gå til at afdrage banklånet. Med lån til energiforbedringer kan førstegangskøbere gå efter et hus med et lavere energimærke og efterfølgende energiforbedre boligen. Samtidig gør man noget godt for klimaet ved at reducere boligens CO2-udledning.

Stor opmærksomhed på energiforbruget

Typisk trækker et godt energimærke salgsprisen på et hus op, mens prisen presses ned, hvis huset trænger til et løft på energiskalaen – og forskellen kan være betydelig, som det fremgår af tabellen herunder. Ifølge direktør i danbolig a/s Per Bie er boligkøberne meget interesserede i energiforbruget, når de er på jagt efter drømmeboligen.

»De seneste års høje inflation og omkostninger til el og varme har gjort det dyrere at være dansker, og derfor er køberne i øjeblikket ekstra opmærksomme på boligernes energimærke og forbrug. Det er derfor ingen overraskelse, at vi ser store prisforskelle på energivenlige og energitunge boliger.

Den gode nyhed er, at det er muligt at optimere boligens energiforbrug. Man behøver ikke nødvendigvis afskrive en bolig på grund af energimærket, hvis man kan se nogle gode muligheder i at energiforbedre og på den måde nedbringe boligens el- og varmeregning,« siger Per Bie.

Lån til energiforbedringer med og uden friværdi

I Nordea er der for eksempel mulighed for to forskellige lån til energiforbedringer som udskiftning af døre og vinduer, isolering af boligen eller udskiftning af det gamle fyr. Den ene mulighed er Energisparelånet og den anden er Energiboliglånet.

Energisparelånet er særligt attraktivt for familier, herunder førstegangskøbere, der har begrænset friværdi i deres bolig, idet lånet ikke kræver pant i boligen. Som eksempel kan man over ti år afvikle et Energisparelån på 150.000 kroner med cirka 1.400 kroner om måneden i rente og afdrag.

Hvis man derimod har behov for at låne mere til energiforbedringer og samtidig har opbygget noget friværdi i boligen, har man mulighed for at optage et Energiboliglån med pant i boligen til en lidt lavere rente. Et Energiboliglån på eksempelvis 250.000 kroner med en løbetid på 15 år koster cirka 1.550 kroner i rente og afdrag om måneden.

Energiforbedringer kan hæve boligprisen

På landsplan handles et hus med de bedste energimærker A og B 37 procent mere end et gennemsnitligt hus, mens et hus med de laveste energimærker F og G handles for 30 procent mindre. Derfor er der ifølge boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann – ud over den umiddelbare gevinst fra en reduceret el- og varmeregning – mulighed for at opnå en stigning i boligens værdi.

»De seneste års rente- og boligprisstigninger har gjort det svært for mange førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet. Hvis man derfor er villig til i første omgang at gå på kompromis med energimærket på den nye bolig, kan det gøre boligjagten lettere. Og netop her kan energisparelån, der ikke kræver pant i boligen, være en oplagt mulighed for at løfte energimærket og samtidigt gøre noget godt for klimaet.

Ud over gevinsten i form af en lavere energiregning viser tallene også, at energiforbedringer kan være med til at løfte prisen på boligen, når den en dag skal sælges,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Forskellen i salgspris mellem hus med energimærke A eller B henholdsvis energimærke F eller G i forhold til den gennemsnitlige salgspris for landsdelen. Kilde: Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit, på baggrund af tal fra Boligsiden.