Tendens: Unge strømmer ud på boligmarkedet

Førstegangskøberne strømmer ud på boligmarkedet over hele landet. Det viser en opgørelse fra ejendomsmæglerkæden danbolig over antallet af de 20-29-årige boligkøbere. Her kan du se udviklingen i dit område.

Førstegagskøberne har trodset det seneste års vilde prisstigninger og er strømmet ud på boligmarkedet under coronanedlukningen. Det viser en opgørelse fra ejendomsmæglerkæden danbolig over antallet af unge boligkøbere på 20-29 år.

På landsplan er antallet af førstegangskøbere under 30 år steget med 27 procent fra 2019 til 2020. Der er tale om en stigning i alle landsdele på nær landsdel Københavns omegn, hvor der er sket et lille fald i antallet af unge købere.

”De unge købere har for alvor gjort deres entré på boligmarkedet. Det vidner om, at de unge har fået større appetit på at etablere sig på boligmarkedet og ikke lader sig bremse af de seneste års stigende boligpriser,” siger Per Bie, administrerende direktør i danbolig a/s.

Fra lejlighed til hus

Tendensen er mest tydelig på ejerlejlighedsmarkedet, hvor der på landsplan er sket en stigning på 42 procent. På markedet for villaer er der tale om en stigning på 19 procent fra 2019 til 2020. Det viser, at ejerlejligheder er det mest populære valg for de unge købere.

”Ejerlejligheder ligger typisk tæt på byens kerne og kulturelle tilbud. Det er derfor det oplagte valg for mange unge at etablere sig i en lejlighed, hvor de kan være tæt på deres venner og udnytte de muligheder, som byen tilbyder,” siger Per Bie.

”Det næste skridt bliver ofte at skifte lejligheden ud med hus og have lidt uden for byens kerne, når familien får vokseværk, og pladsen i lejligheden bliver lidt for trang,” tilføjer han.

Den lave boligbyrde

Forklaringen på de mange førstegangskøbere skal findes i den såkaldte boligbyrde, der måler sammenhængen mellem købernes disponible indkomst og udgifterne til at købe og eje bolig. Det forklarer boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

I dag er boligbyrden i Danmark lav i et historisk perspektiv, og på trods af de høje boligpriser er det stadig relativt billigt at købe og eje en bolig. De stadig lavere boligudgifter gør, at flere førstegangskøbere kan blive kreditgodkendt, og derfor har flere unge råd til at gøre deres entre på boligmarkedet.

”Selvom der er relativ nem adgang til boligmarkedet, anbefaler vi altid, at man har en lang tidshorisont, når man køber bolig. Som førstegangskøber er det ekstra vigtigt at tænke grundigt om, da man oftest har lidt mindre at stå imod med, hvis der kommer udsving i boligpriserne,” siger Lise Nytoft Bergmann.

På landsplan udgjorde andelen af unge boligkøbere 25 procent i 2020 og 24 procent i 2021. Fordelt på ejerlejligheder og villaer udgjorde de unge henholdsvis 41 og 25 procent af alle danboligs-kædens handler i 2020.

Udvikling i antal 20-29 årige købere

Landsdel 2019-2020
Bornholm 18%
Fyn 23%
København by 91%
Københavns omegn -2%
Nordjylland 36%
Nordsjælland 25%
Sydjylland 17%
Vest - og Sydsjælland 19 %
Vestjylland 8%
Østjylland 30%
Østsjælland 47%
Hovedtotal 27%
   

Kilde: danbolig og Nordea Kredit

Andel af 20-29 årige købere i 2020

 

Landsdel Andel
Bornholm 15%
Fyn 28%
København by 39%
Københavns omegn 18%
Nordjylland 31%
Nordsjælland 14%
Sydjylland 27%
Vest- og Sydsjælland 17%
Vestjylland 26%
Østjylland 28%
Østsjælland 24%
Hovedtotal 23%

Kilde: danbolig og Nordea Kredit

Vi står stadig sammen om at passe på hinanden

Boligmarkedet sigter mod en blød landing

Boligkøbere får flere varer på hylderne