Ejendomsmægler foran hus med notesblok laver en vurdering af bolig med altan og hvide vinduer

Energioptimering

Hvad indebærer energioptimering? Hvilke tiltag kan du selv tage, og hvordan kommer du i gang? Her får du svar på det hele – og inspiration til, hvordan du kan energioptimere din bolig med både økonomisk og klimamæssig gevinst.

Hvad er energioptimering?

Energioptimering dækker over en række forbedringer, der har til formål at gøre din bolig mere energieffektiv. Det kan være alt fra små ændringer i adfærd og udskiftning af lyskilder til større investeringer som efterisolering eller installation af varmepumpe. 

Fælles for alle energioptimerende tiltag er, at de reducerer boligens energiforbrug – og dermed også dine udgifter til varme og el. Samtidig kan de forbedre boligens energimærke, hvilket har stor betydning for både komfort og gensalgsværdi. Formålet er at gøre din bolig mere miljøvenlig samtidig med, at du opnår en økonomisk besparelse. 

Ifølge Energistyrelsen stiger salgsprisen i gennemsnit med 500 kr. pr. m² for hvert bogstav, energimærket forbedres. Det svarer til 50.000 kr. for et hus på 100 m².

Hvorfor skal du energioptimere din bolig?

Der er mange gode grunde til at energioptimere din bolig - både på kort og lang sigt: 

  1. Lavere energiregning: Ved at mindske varmetab og optimere energiforbruget kan du spare tusindvis af kroner om året. Især ældre boliger har ofte et stort potentiale for besparelser. 
  2. Bedre komfort: Energioptimering handler ikke kun om økonomi – det handler også om livskvalitet. En velisoleret bolig uden træk giver et sundere og mere behageligt indeklima. 
  3. Højere boligværdi: Et godt energimærke er blevet en vigtig faktor for boligkøbere. Energioptimering kan derfor gøre din bolig mere attraktiv og øge salgsprisen. 
  4. Mindre CO₂-udledning: Ved at reducere energiforbruget mindsker du også din boligs klimaaftryk. Det er godt for både miljøet og samvittigheden.  

Energioptimering af hus: Hvad kan du gøre?

Der er flere muligheder, hvis du vil spare på energiregningen over tid. Du kan bl.a. sikre, at din bolig har mindst muligt energitab ved at udskifte forældede bygningsdele og sørge for en god isolation af huset. Det kan du f.eks. gøre ved: 

  • Efterisolering af loft, vægge og gulve 
  • Udskiftning af vinduer og døre 
  • Tætning af utætheder

For det andet kan du optimere på husets varmekilde, hvilket betyder: 

  • Udskiftning af olie- eller gasfyr med varmepumpe 
  • Installation af solceller 
  • Intelligent varmstyring 

Eksempel: Et hus på 140 m² med energimærke E kan spare op til 20.000 kr. årligt ved at installere en 12 kW varmepumpe (kilde: Nordea).

Energioptimering af ældre huse

Har du et hus bygget før 1980, er der ofte stort potentiale for energiforbedringer. Mange ældre boliger er opført efter gamle bygningsreglementer og risikerer derfor at have dårlig isolering, utætte vinduer og ineffektive varmekilder. 

Ved at følge anbefalingerne i en energimærkningsrapport kan du ofte forbedre boligens energimærke med 2-3 trin. Det kan betyde både lavere energiforbrug, bedre komfort og højere salgspris.

Tilskud til energiforbedringer

Energioptimering behøver ikke at være en bekostelig affære. Der findes flere muligheder for at få hjælp til finansiering: 

Offentlige tilskud

  • Varmepumpepuljen: Du kan søge tilskud til installation af varmepumpe via Energistyrelsens puljeordning
  • Bygningspuljen: Tilskud til isolering, vinduer og andre energiforbedringer. 

Læs mere og søg tilskud på www.sparenergi.dk.

Lån og finansiering 

  • Lån i boligens friværdi: Mange banker tilbyder energilån med fordelagtige vilkår. 
  • Energilån: Særlige lån målrettet energiforbedringer – fx via Nordea, som tilbyder lån til energiforbedringer med lav rente. 

Ikke al renovering er energioptimering

Det er vigtigt at skelne mellem almindelig renovering og energioptimering. En ny terrasse eller et nyt køkken kan øge boligens æstetiske værdi, men har sjældent nogen effekt på energiforbruget. 

Derfor bør du altid overveje, hvilke forbedringer der giver mest værdi – både økonomisk og energimæssigt. Det kan være en god idé at få en energirådgiver til at gennemgå boligen og komme med konkrete anbefalinger.

To personer i møde med ejendomsmægler ved bord med druer, nødder og kaffe

Få rådgivning hos danbolig

Det kan i nogle tilfælde være andre renoveringer end energioptimeringer, der kan øge din boligs værdi i forbindelse med et boligsalg. Kontakt derfor altid din lokale mægler, hvis du overvejer at renovere eller energioptimere i forbindelse med salg af din bolig.

Danmarkskort i blå cirkel

Har du spørgsmål eller vil du vide mere?

Med mere end 140 butikker er der altid en lokal mægler, som står klar til at rådgive dig og svare på dine spørgsmål.

Kender du værdien af din egen bolig?

Inden du træffer den endelige beslutning om at sætte din bolig til salg, vil du måske gerne vide, hvad du kan få for din bolig. Med BoligSkøn får du et statistisk beregnet skøn af din boligs værdi på et øjeblik ved at svare på 5 spørgsmål om boligens stand.

BoligSkøn - Negativ med farve