Fortrydelsesret

Selvom både køber og sælger ved handel med fast ejendom har skrevet under på en købsaftale, så har køber fortsat mulighed for at fortryde handlen. Læs her om fortrydelsesret, advokat- og rådgiverforbehold samt bankforbehold ved boligkøb.

Fortrydelsesret ved boligkøb

Når du køber en bolig, får du en lovbestemt fortrydelsesret. Det betyder, at du som boligkøber kan fortryde købet og trække dit købstilbud tilbage, selvom både du og sælger har underskrevet købsaftalen.

Fristen for, at køber kan bruge sin fortrydelsesret og trække sit købstilbud tilbage, er 6 hverdage efter, at handlen er indgået, og købsaftalen er underskrevet af både køber og sælger. Hvis køber ønsker at trække sit købstilbud tilbage og annullere handlen inden for denne periode, skal det ske skriftligt til sælger eller sælgers ejendomsmægler inden fristens udløb.

Fortrydelsesretten gælder ved køb af fast ejendom, når køberen er forbruger, og ejendommen primært skal bruges til beboelse. Det vil sige, at fortrydelsesretten gælder for fx køb af enfamiliehuse, tofamiliehuse, sommerhuse, andelsboliger og ejerlejligheder. Det er dog vigtigt at bemærke, at fortrydelsesretten ikke gælder ved køb af ejendomme på auktion eller tvangsauktion, timeshare-lejligheder eller landbrugsejendomme underlagt landbrugspligt.

Kan sælger fortryde et boligsalg?

Sælger har ikke nogen fortrydelsesret og er bundet af handlen, når købsaftalen er underskrevet, medmindre der er indført et forbehold i aftalen.

Advokat- eller rådgiverforbehold

Udover at køber kan bruge sin fortrydelsesret til at trække sit købstilbud tilbage, kan en bolighandel også annulleres, hvis en advokat eller rådgiver gør indsigelse mod handlen på vegne af køber.

Et advokat- eller rådgiverforbehold er en klausul, der kan skrives ind i købsaftalen. Det giver køber, og i nogle tilfælde sælger, mulighed for at få handlen gennemgået og godkendt af en advokat eller rådgiver, før den bliver endelig.

For at forbeholdet er gyldigt, skal det være skrevet ind i købsaftalen, før den underskrives. Normalt er fristen for at gøre indsigelser 3-5 hverdage, og advokaten eller rådgiveren skal indsende eventuelle indsigelser inden denne frist.

Hvis køber vil ændre vilkårene i købsaftalen, skal sælger acceptere det. Køber kan også trække sit tilbud tilbage uden at skulle betale 1 % af købesummen, som det ellers kræves ved brug af fortrydelsesretten.

Forbeholdet kan enten dække hele handlen eller være mere specifikt, alt efter hvordan det udformes.

Bankforbehold

Ligesom med advokat- eller rådgiverforhold kan der også indskrives et bankforbehold i købsaftalen. Det betyder, at købers underskrift ikke er bindende, hvis banken eller realkreditinstituttet ikke kan bevilge det nødvendige lån til boligen.

Et bankforbehold har typisk en frist på 5-10 hverdage. Hvis handlen annulleres på grund af bankens afslag, skal køber heller ikke betale sælger 1 % af købesummen.

Få rådgivning til dit boligkøb hos danbolig

Vi anbefaler, at du får hjælp af en køberrådgiver, når du skal købe bolig. Kontakt os og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig sikkert i mål med dit boligkøb.

Har du spørgsmål eller vil du vide mere?

Med mere end 140 butikker er der altid en lokal mægler, som står klar til at rådgive dig og svare på dine spørgsmål.

Kender du værdien af din egen bolig?

Inden du træffer den endelige beslutning om at sætte din bolig til salg, vil du måske gerne vide, hvad du kan få for din bolig. Med BoligSkøn får du et statistisk beregnet skøn af din boligs værdi på et øjeblik ved at svare på 5 spørgsmål om boligens stand. Vil du have en præcis salgsvurdering, kan du få en af os - gratis og uforpligtende.